Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-07-08

Faran med den fallande kniven

wysiwyg_image

Denna fokus-artikel publicerades i nummer 5, 2019 av tidningen Aktiespararen

Många av oss har varit där någon gång.

Bland morgonens toppnyheter finns oroväckande uppgifter om ett bolag i aktieportföljen. En större vinstvarning, en skandal eller en rättstvist, som får rubrikerna att flöda liksom tolkningarna.

Direkt uppstår en kamp mellan reptilhjärnans flykt- och stridsinstinkter. Hur kommer marknaden att reagera – och hur bör jag själv agera?

När börsen öppnar rasar kursen tvåsiffrigt – och aktien handelsstoppas.

Paniken sprider sig och din depå tappar ansenliga belopp. 

Kliar i fingret

Om du däremot inte äger aktien blir reaktionen annorlunda. Kanske har bolaget funnits på bevakningslistan en längre tid.

Du tittar på aktien efter raset och tänker att ”den här aktien är riktigt billig nu” och att marknaden överreagerat.

När handelsstoppet hävs, placerar den riskvillige spekulanten en order (vilket fynd!). För tillfället känns det bra. 

Men dagen därpå kommer den andra nedgångsvågen. Kursen tappar ytterligare 5 procent och stänger på dagslägsta. Självsäkerheten är som bortblåst.

Det här är ett klassiskt händelseförlopp i en aktie som på kort tid rasat kraftigt. Fyndköpare, blankare och paniksäljare stångas i en kamp om att bestämma en ny, korrekt prissättning.

wysiwyg_image

En fungerande klyscha

Att akta sig för att fånga fallande knivar är en gammal klyscha, som fungerar förvånansvärt bra. Dåliga nyheter följs ofta av ännu mer dåliga nyheter. Det är sällan bara en kackerlacka i köket, som finanslegendaren Warren Buffett lär ha sagt.

Ofta är stora ras är bara ett förskalv. Men inga regler utan undantag. Felprissättningar uppstår ständigt på marknaden. Över- respektive underdrifter på såväl upp- som nedsidan förekommer.

För att framgångsrikt navigera bland fallande knivar krävs disciplin och ett genomtänkt arbetssätt. Att enbart köpa en aktie på emotionella grunder eller för att den ”fallit så mycket” är dömt att misslyckas.

Här är tipsen för den smarta bottenfiskaren.

wysiwyg_image

1. Sov på saken

Att snabbt gå från tanke till handling är lockande när kursen faller kraftigt.

Men is i magen är betydligt mer lönsamt.

Rådande kurs är enbart ett referenspris. Att inte agera förhastat är faktiskt lika viktigt som vad du köper.

Även om köpare var villiga att betala väsentligt mer för samma aktie under gårdagen innebär det inte att dagens pris är ett fynd.

Ny information har sannolikt tillkommit. 

Faktum är att marknaden ofta tar ut för lite under den första nedgångsdagen. En nedgång på 15 procent kanske egentligen borde vara 30 procent. Trots att information sprids blixtsnabbt i en digital värld tar det tid innan alla som äger aktien agerar.

Resterande del av raset kommer veckorna därpå. Fler chanser till att köpa ges alltid. Läs därför på om vad som inträffat i bolaget och sov på saken innan eventuella köpbeslut övervägs. Låt minst en handelsvecka gå innan första köpet.

Alternativet är att vänta tills nästa kvartalsrapport är publik – för varför stressa in i en svag aktie? Ställ dig frågan om det verkligen finns någon vits med att skynda in i bolaget eller om nyheten kommer ligga som en våt filt över kursen.

wysiwyg_image

2. Tänk inte i V-termer

Sparare tänker ofta i V-termer, att kursnedgången kommer att bytas mot en kursuppgång lika snabbt som nedgången uppenbarade sig. Men verkligheten brukar vara mer turbulent.

Ett större ras gör avtryck i kursgrafen, något som kan trigga entusiaster av teknisk analys och algoritmer att sälja aktien, vilket i sig skapar kurspress. Branta kursfall säger också en hel del om den kollektiva bedömningen. Vi måste alltid ta hänsyn till hur andra investerare ser på saken.

Anpassa därför din förväntansbild i den fallande kniven. Med största sannolikhet blir det ingen mjuk V-resa, utan snarare ett mer skakigt W, U eller kanske till och med ett L.

Har du mod och tålamod att vänta ut stormen?

Om inte – undvik V-fällan.

wysiwyg_image

3. Ta kontroll över informationen

Som småsparare kan vi bara basera våra beslut på publik information som pressmeddelanden, rapporter, intervjuer, årsredovisningar eller på vår egen analys.

Samtidigt går det inte att utesluta att intern information läcker ut, vilket ger vissa aktörer ett övertag mot alla oss andra.

Fortsätter kursen att pressas under större volymer kan det mycket väl bero på vissa säljare vet mer än vad du vet, i synnerhet om bolaget är verksamt i en komplex bransch.

Var på din vakt, granska vad som sägs och vad som utelämnas. Handeln i aktien med stängning på dagslägsta och ledningens hantering kan ge värdefulla ledtrådar. Vid minsta misstanke – stanna utanför.  

Håll också koll på hur storägare och insynspersoner agerar. Dessa individer har ett naturligt informationsövertag i vad som händer och i hur bolaget styrs.

Köper eller säljer personerna med informationsövertag aktier?

Visst kan insiders tajma fel, men vanligen är det tvärtom.  

wysiwyg_image

4. Invänta en stabilisering

Hur frestande det än må vara att köpa när aktien befinner sig i fritt fall är det klokt att först invänta en stabilisering i kursen. Fångar man en fallande kniv på fel sätt gör det ordentligt ont.

Tajming är i regel svårt och under stora kursfall är det djungelns lag som gäller i orderboken. Att slå till på exakt rätt tidpunkt är nästan omöjligt när en aktie befinner sig i gungning,  som vid till exempel tvångsförsäljningar eller när blankare täcker sina positioner.

Dela gärna upp ditt köp i olika omgångar, med minsta köpet först. Innan ett större köp görs bör en större stabilisering ha ägt rum, både operativt i bolaget och i aktietrenden. 

Precis som på havet gäller det att inte ge sig ut på ett stormigt och mycket oroligt hav. Det är alltid bättre att vänta tills det värsta av stormen har bedarrat och att sikten är normal igen. 

wysiwyg_image

5. Panika först

Det är psykologiskt påfrestande att äga aktier i ett bolag som faller handlöst.

En förlust är förvisso ingen förlust förrän du har realiserat den. Men det bästa kan faktiskt vara att ta smällen direkt och sälja.

Att ”strutsa” är ingen bärande strategi. Dåliga affärer är en del av livet. Låt inte ett historiskt felbeslut stoppa dig från nästa framgångsrika affär.

Det finns ett talesätt finansvärlden som lyder: ”Det är okej att panika – så länge du panikar först”.

Du behöver inte vara snabbare än björnen för att slippa bli uppäten. Men du måste vara snabbare än den långsammaste camparen.

Säljer du först kan du komma ur ett krisläge innan de andra ens förstått vad som hänt.

Att panika ur aktien ger också en möjlighet att fundera - mer objektivt - på om du vill köpa tillbaka aktien eller låta den vara.

Christoffer Ahnemark

Tips! Missa inte den fullständiga checklistan för smarta bottenfiskare. Läs den här!

Ytterligare läsning: Kännetecken hos kvalitetsbolag

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.