Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2022-11-21

Färre svenskar kommer spara på börsen nästa år

wysiwyg_image

Novus har, på uppdrag av pensions- och försäkringsbolaget SPP, undersökt svenskarnas syn på sin hushållsekonomi och sparande, i tider där nästan allting blir dyrare. 

Siffrorna visar att nästan två av tre känner oro för sin ekonomi. 

Undersökningen visar också att cirka en av fyra (24%) kommer att spara mindre de kommande 12 månaderna och fyra av tio tänker varken sälja eller köpa fonder eller aktier närmaste 12 månaderna. Cirka sju av tio (69%) av de som kommer spara mindre kommer att minska på sitt buffertsparande.

Siffrorna kommer samtidigt som skatten på ISK och kapitalförsäkringar kommer att stiga rejält efter årsskiftet.

Aktiespararna har tidigare rapporterat att mycket talar för att nästa års skatt på kapitalunderlaget går från 0,375% till 0,948%.

En utveckling som kommer bli en rejäl kostnadssmäll för många sparare under 2023.

SPP har tagit fram några räkneexempel efter rekommenderade modellportföljer för fondsparare, som visar hur mycket högre skatten blir.

Dagens Industri har tagit del av exemplen, som är enligt följande:

I ett exempel har spararen satt in 100 000 kronor för tio år sedan, och därefter sparat 2 000 kronor i månaden i aktiefonder. Kapitalet har vuxit med 12% i avkastning per år, och totalsumman har vuxit till 765 000 kronor.

I år skulle skatten på den summan landa på 2 900 kronor, om pengarna låg på ett ISK-konto. Nästa år kommer skatten på samma sparkapital att landa på cirka 7 250 kronor.

I ett annat exempel har fondspararen sparat i fem år och uppnått ett kapital på 340 000 kronor. ISK-skatten på det beloppet skulle i år landa på 1 300 kronor. Nästa år ser det i stället ut att landa på cirka 3 200 kronor. 

När Tidöavtalet togs fram av regeringspartierna och SD, så fanns det där ett löfte om att sparande på ISK upp till 300 000 kronor skulle vara skattefritt. 

Men när regeringens budget lades fram några veckor senare så fanns den punkten inte med. 

Författare Eric Emanuelsson