Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-07-03

FASTIGHETER: FÖRBÄTTRAD KREDITMARKNAD VÄNTAS - CATELLA-INDEX

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Fastighetsbolagen förväntar sig en förbättrad kreditmarknad då de tror på en stark återhämtning i närtid medan den nuvarande situationen bedöms som dyster av både banker och fastighetsbolag. Huvudindexet i undersökningen steg till 40,4 från 33,7.

Det är bilden i Catellas kvartalsvisa kreditbarometer "CREDI" (Catella Real Estate Debt Indicator) som publicerades på fredagsmorgonen.

Bankers nulägesbedömning sjönk till 17,9 från 37,5 medan företagens steg till 31,3 från 23,6. Angående förväntningarna drog bankerna upp till 42,9 från 25 medan företagens ökade till 69,8 från 48,6.

"Årets andra CREDI-enkät är starkt påverkad av den rådande pandemin då index för den nuvarande situationen är på låga 24,6 medan förväntansindex är märkbart mer positiv på 56,3. Respondenterna tror på en stark återhämtning i närtid medan synen på den nuvarande situationen är fortsatt ganska negativ", säger Carl Wingmark, partner på Catella.

Under kvartalet ökade utestående obligationsvolym till knappt 190 miljarder kronor för de noterade fastighetsbolagen, en tillväxt om cirka 11 procent från det senaste kvartalet och nästan 40 procent på ett år.

"Denna ökning berodde i stort sett enbart på noteringar på den europeiska obligationsmarknaden. Även om likviditeten på den svenska obligationsmarknaden har förbättrats är den fortsatt låg samtidigt som räntemarginalerna är relativt höga. Som svar har Riksbanken annonserat att de kommer investera på obligationsmarknaden från och med september genom att stödköpa obligationer", resonerar Arvid Lindqvist, analyschef på Catella.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.