Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-06-11

FASTIGHETER: SBB SÄLJER KONTOR TILL NYFOSA FÖR 4,9 MDR KR (NY2)

(Lägger till: Kommentar ABG från sjunde stycket)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) SBB avyttrar en portfölj med kontor till Nyfosa för ett överenskommet fastighetsvärde om 4.892 miljoner kronor.

Det framgår av två separata pressmeddelanden.

De 38 fastigheterna omfattar en yta om 303.000 kvadratmeter med främst kontorslokaler. Fastigheterna är belägna i bland annat Västerås, Kristianstad, Luleå, Örebro, Karlskrona, Stockholm och Uppsala.

Det årliga hyresvärdet är cirka 402 miljoner kronor. Uthyrningsgraden är 97 procent och genomsnittlig återstående avtalslängd är 2,3 år. Tillträde är planerat till den 15 juli 2020 men kan komma att förskjutas till senast 17 augusti 2020.

Samtidigt förvärvar SBB projektfastigheten Gamlestaden 2:8 i Göteborg från Nyfosa till ett värde om 400 miljoner kronor.

I början av året var SBB och Nyfosa överens om en affär där Nyfosa avsåg att förvärva fastigheter från SBB till ett värde om 8 miljarder kronor. Den affären ställdes in i början av april på grund av corona.

I en analys daterad på torsdagen konstaterat ABG Sundal Collier att SBB nu har sålt fastigheter till ett värde av 10,6 miljarder sedan årets början. Det är i linje med SBB:s mål att sälja fastigheter för 11 miljarder, ett mål som bolaget upprepade i samband med beskedet att affären med Nyfosa ställdes in, men som bland annat Danske Banks analytiker då ställde sig tvivlande till som nåbart under rådande marknadsklimat.

ABG uppskattar att försäljningarna tar ned nettoskulderna i förhållande till tillgångar under 50 procent.

"Det här borde, enligt oss vara tillräckligt för att få 'positiva utsikter' och/eller ett uppgraderat kreditbetyg till BBB+ från Fitch och S&P när rapporten för det andra kvartalet släpps som en följd av väldigt säkra hyresintäkter", skriver ABG.

I rapporten för det första kvartalet skrev SBB att målsättningen var att få kreditbetyg BBB+ under de närmsta 12 månaderna, och A- på lång sikt. I samband med misstankarna om insiderbrott från Ekobrottsmyndigheten mot vd Ilija Batljan, satte S&P bolaget på bevakning för eventuell sänkning av betyget. Detta eftersom osäkerheten kunde göra att försäljningarna försvårades och komma att ta längre tid än planerat.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.