Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-06-17

FED: GOD IDÉ EJ MINSKA FINANSPOLITISKA STIMULANSER - POWELL

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Federal Reserves ordförande Jerome Powell manar den amerikanska kongressen att inte minska de finanspolitiska stimulansåtgärderna för tidigt.

Det framgick vid en utfrågning av Fed-chefen under onsdagen.

"Jag tror att det skulle vara ett problem om kongressen drar tillbaks det stöd som man givit allt för snabbt… Jag tror att det skulle vara lämpligt att tänkas fortsätta stödet för nya arbetslösa och mindre företag som kämpar", sade Jerome Powell.

Fed-chefen fick dock mothugg på sina tankar gällande finanspolitiken. Republikanen Patrick McHenry manade Powell att hålla sig till sitt eget mandat.

"Penning- och finanspolitik är två väldigt skilda saker. Jag skulle mana dig och ledarna av Fed att hålla sig till penningpolitiken", sade han.

Fed-chefen talade även om centralbankens planer på att skifta sina köpa av obligationer från börshandlade fonder (ETF:er) till individuella företagsobligationer. De flesta av dessa förväntas enligt Powell stanna på Feds balansräkning tills de förfaller.

"Över tid kommer vi gradvis att röra oss bort från ETF:er och röra oss närmare att köpa obligationer… Det är ett bättre verktyg för att stötta likviditet och marknadsfunktion", sade Powell rörande beslutet om företagsobligationsköpen.

De obligationer som centralbanken kan komma att köpa har kvarstående löptider på fem år eller mindre. Kreditbetyget måste ha varit BBB-/Baa3 per den 22 mars, alltså precis innan Fed kommunicerade kreditfaciliteten.

Gällande minusräntor framhöll Fed-chefen att det inte är lämpligt för USA "åtminstone just nu" och att bevisen för minusräntornas stimulansförmåga var "blandade".
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.