Du är här

2017-08-28

Fed kan höja trots svag inflation

wysiwyg_image

Svag inflation i USA är inte ett tecken på ekonomisk svaghet och bör inte störa Federal Reserves räntehöjningsstrategi.

Det sade Loretta Mester, Fed-chef i Cleveland, till Bloomberg Television vid Jackson Hole-konferensen i lördags.

"Det finns en viss risk för att om vi väntar för länge så kan vi finna att vi befinner oss i ett dåligt läge. Vi måste röra policyn en liten bit innan vi når målet eller också kommer vi att hamna efter", sade hon.

Hon noterade att det har varit ett par svaga inflationsutfall på senare tid, men att det går att peka på vissa engångsfaktorer. Hon räknar med att inflationen kommer att ligga under 2 procent den närmaste tiden, och därefter stiga till Feds 2-procentsmål.

wysiwyg_image

Amerikanska centralbanken, Fed, gillar måttet kärn-KPI som exkluderar volatila mat- och energipriser. Som ovanstående graf symboliserar har inflationstakten trendat under 2 procent sedan en tid tillbaka. 

Hon sade att hon skulle vara mer oroad om de låga inflationsutfallen var resultatet av fallande efterfrågan, en faktor som också skulle pressa ned inflationsförväntningarna.

"Det skulle vara en signifikant faktor. Men jag ser inte det i datan", sade hon.

Loretta Mester sade vidare att hon är för att inleda nedskalningen av balansräkningen "snart".

Amerikanska centralbanken har ett dubbelt mandat; prisstabilitet och full sysselsättning. Tidigare har företrädare pekat på riskerna med en för låg inflation och uttalandet från Fed-chefen i Cleveland, Loretta Mester, går därför i en annan riktning. 

wysiwyg_image

Grafen visar hur arbetslösheten, mätt enligt måttet U3, har förbättrats under återhämtningen sedan finanskrisen. En nivå under 5 procent har tidigare varit en indikation på en stark arbetsmarknad, något som i sin tur gett upphov till löneinflation. 

Redaktionen

Källa: Direkt
Grafer: Amerikanska centralbanken

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.