Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-10-14

FED: REDO STARTA TAPERING I NOVEMBER - BOWMAN

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Michelle Bowman, Fed-guvernör, sade på onsdagen att hon är mycket bekväm med att börja trappa ned en del av stödet från november.

Det rapporterar Reuters.

"Jag är medveten om att de kvarvarande fördelarna av våra tillgångsköp för ekonomin nu sannolikt övervägs av de potentiella kostnaderna", sade hon.

Förutsatt att ekonomin fortsätter att förbättras som väntat så är hon redo att, sannolikt i november, börja dra ned på tillgångsköpen.

Hon sade att hon ser framsteg på arbetsmarknaden men ännu ingen återgång till prepandemiska nivåer. Även om företagen höjer löner så har de svårt att rekrytera. Många äldre och kvinnor har lämnat arbetskraften och det kan bli svårare för dem att komma tillbaka, ett problem som penningpolitiken har svårt att hantera.

Stigande löner kan samtidigt börja dra upp inflationen, vilket adderar till höjda priser från störningar i leveranskedjor som kan bli kvar längre än väntat. Stigande huspriser skadar samtidigt låginkomsthushållen och banker har börjat tala om en boprisbubbla.

Fortsatta tillgångsköp skulle kunna bidra till högre värderingar på bostads- och aktiemarknaderna. Det kan också dra upp inflationsförväntningarna.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.