Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-12-17

Fem defensiva aktier att äga under 2020

wysiwyg_image

Fem defensiva aktier att äga under 2020

Börsåret 2019 inleddes under tumultartade former. Det svaga fjärde kvartalet fanns fortfarande i färskt minne när börshandeln startade för det nya året. Investerarna var på helspänn och indikatorerna målade en dyster bild om framtiden.

Till mångas stora förvåning blev det börsrally och den starka uppgångsfasen har gjort börsåret 2019 till ett av de allra bästa sedan eurokrisen.

Nu står vi här igen. Men i den närmast omvända situationen. Riskviljan är på topp, flera marknadssegment har avancerat tvåsiffrigt och ingen hejd på uppgångarna kan skönjas. Väntar en fortsättning av festen år 2020? Eller bevittnar vi den sista rusningen innan raset?

Oavsett börssyn är det alltid bra att låta en del av portföljen bestå av bolag vars underliggande verksamhet är relativt oberoende av den rådande konjunkturen.

Här presenterar vi fem defensiva aktier som historiskt visat sig kunna stå emot tuffare och mer turbulenta tider på börsen.

Vi kan nog inte förvänta oss någon kursdubbling i närtid i dessa stabila pjäser men förutsägbara intäkter, stabila vinster, starka balansräkningar och god historik lockar.

wysiwyg_image

AAK

Fettillverkaren imponerar med sin goda tillväxt oavsett konjunktur. Att bolaget aldrig sänkt utdelningen visar på den solida intjäningen i verksamheten som inte berörs nämnvärt av sämre tider globalt. Marknads­positionen är stark och skuldsättningen låg. Aktien anses oftast dyr men lyckas man växa vinsten 10 procent årligen oavsett konjunktur förtjänas en premiumvärdering gentemot börsen.

Wihlborgs & Hufvudstaden

Kommersiella fastigheter innebär stabila och förutsägbara intäkter. Öresunds ögonsten Wihlborgs är en favorit tillsammans med Hufvudstaden. Vakanserna är låga och driftsöverskottet ökar i bestånden.  Balansräkningarna är starka och står inte i vägen för att fortsätta förvärva fastigheter. Det gynnsamma ränteläget väntas dessutom bestå en längre tid och gynnar sektorn överlag.

Lundbergföretagen

Vd Fredrik Lundberg rattar detta framgångsrika investmentbolag där portföljen får anses vara bland de mer försiktiga inom investmentbolagen. Fastigheter utgör 40 % av portföljen, 15 % Holmen och 17 % Industrivärden. Indutrade, Handelsbanken, Husqvarna och Skanska är andra mindre innehav. Sammantaget en väldiversifierad portfölj med relativt låg risk och väldigt god historik.

Holmen

Skogsbolaget med betydande realtillgångar i skog, men också vatten- och vindkraft. Efterfrågan i kartongverksamheten är mindre konjunkturokänslig och genererar stabilare vinster än pappersdivisionen i koncernen. Direktavkastningen är god och balansräkningen robust. Huvud­ägare är den långsiktige och konservative Fredrik Lundbergs investmentbolag.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.