Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-08-17

FI måste informera om regler för kursfusk

Aktiespararna välkomnar att FI granskar misstänkt handel bland privatpersoner

Samtidigt efterlyser Joacim Olsson, Aktiespararnas vd, informationsinsatser från Finansinspektionen där myndigheten slår fast vilka riktlinjer som gäller.

– Här finns en otydlighet utifrån att vi har en ny lagstiftning där vi ännu inte har någon praxis. Då måste myndigheten gå ut och ge tydlig information om hur de kommer att tolka detta innan man kan ta i med hårdhandskarna och bötfälla personer som kanske agerar utifrån hur de tror att regelverket ser ut, säger Joacim Olsson till Sveriges Radio Ekot.

Mer information här

wysiwyg_image

Det var i slutet på förra veckan som Ekot avslöjade att Finansinspektionen (Fi) börjat att kräva privatpersoner, som enligt myndigheten köpt eller sålt aktier på ett otillåtet sätt, på avgifter för marknadsmissbruk 

Läs mer här

Hittills har Fi utfärdat tio sanktionsförelägganden. Den största boten uppgår till 400 000 kronor och gäller en person som misstänks ha manipulerat en aktiekurs under en kort tid för att sedan sälja av sitt innehav med en vinst på 12 000 kronor, enligt Magnus Schmauch, senior jurist på avdelningen kapitalmarknadsrätt på Finansinspektionen, i en intervju med Ekot. 

Meningen med de höga bötesbeloppen är att de ska ha en avskräckande effekt. 

wysiwyg_image

I Dagens Industri i fredags välkomnade Joacim Olsson FI:s granskning av misstänkt handel.

"Fler aktiefuskare kommer få betala böter"

– Om det är ett uppenbart syfte att påverka en kurs på ett otillbörligt sätt för att få en högre avkastning på sina egna investeringar är det bra att FI reagerar, sa han till Dagens Industri.

Joacim Olsson understryker att det är svårt att ta ställning till enskilda fall utan att sätta sig in i respektive utredning och vilket uppsåt personen i fråga bedöms ha haft.

– När vi har en marknad där marknadsmanipulation och marknadsmissbruk föregår kan det finnas andra som förlorar mer än den vinst som den enskilde har gjort genom att medvetet eller ej manipulerat kursen. 

Samtidigt är Joacim Olsson kritisk till att FI:s tuffa tag mot privatpersoner inte föregåtts av en informationskampanj från FI:s sida.

– Här finns en otydlighet utifrån att vi har en ny lagstiftning där vi ännu inte har någon praxis. Då måste myndigheten gå ut och ge tydlig information om hur de kommer att tolka detta innan man kan ta i med hårdhandskarna och bötfälla personer som kanske agerar utifrån hur de tror att regelverket ser ut, säger Joacim Olsson till Ekot i dag.

Lyssna här 

Lars Henriksson, professor i juridik vid Handelshögskolan, anser att hårda sanktioner kan vara nödvändiga för att avskräcka från insiderhandel och marknadsmanipulation.

– Det spelar ingen roll om du har tjänat något på det eller inte eller hur mycket du har tjänat. Att du har gjort det är illa nog helt enkelt, säger han till Ekot.

Joacim Olsson delar Lars Henrikssons uppfattning att det är viktigt att nivån på böterna är så höga att de har en avskräckande effekt.

– Den totala förlusten som en kursmanipulatör åsamkar aktiesparare kan vida överstiga ett sanktionsbelopp på 400 000 kronor, säger Joacim Olsson - och tillägger:

– Det är bra att FI tar tag mot kursfusket, som går ut över alla aktiesparare. Men det är viktigt att samtidigt sprida kunskap om vad gränsen går mellan ett juste och engagerat aktieintresse och olaglig manipulation.

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.