Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-02-25

FINANS: ANALYTIKER VARSLAR OM LIKVIDITETSRISK I ARK INNOVATION

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Investerare tog ut värden på 0,5 miljarder dollar ur fondförvaltaren Ark Invests populära fond Ark Innovation tidigare i veckan, och nu varnar analytiker för att den heta fondens placering i jämförelsevis illikvida aktier framgent riskerar försätta fonden i likviditetskris.

Uttagen ur den börshandlade fonden Ark Innovation, en fond som exponerats mot några av Wall Streets hetaste tillväxtnamn såsom Tesla, Palantir och Spotify var rekordhöga i början av veckan.

Mycket av Ark Invest och dess fondchef Catherine Wood har kommit att handla om det stora innehavet i Tesla, som utgör runt 10 procent av portföljen, men den egentliga likviditetsrisken vilar i andra innehav som utgör över 15 procent av portföljvärdet, enligt analytiker som intervjuats av Reuters. I den kategorin finns en handfull bolag som är att betrakta som illikvida och således svåra att sälja om investerarnas uttagsfrekvens ökar dramatiskt såsom i början av veckan.

"De kommer inte hitta likviditet från många av de där aktierna. Om du verkligen behöver likviditet så kommer det att bli dyrköpt sådan, ett pris som knappast är till fondinvesterarnas förmån", sade Morningstars ETF-analytiker Ben Johnson.

Ett exempel är Stratasys, ett bolag i Ark Innovation-portföljen. Stratasys-aktier byter händer till ett värde av runt 100 miljoner dollar per dag, att jämföra med Ark Innovations omsättning i innehavet av Tesla-aktier, som uppgår till flera tiotals miljarder dollar. Sammantaget innebär det att Ark Invest kan tvingas avyttra likvida tillgångar som Tesla-aktien om uttagsfrekvensen blir ihållande, samtidigt som de illikvida tillgångarna behålls och det skulle undan för unda pressa upp risken i ETF:en, som till slut bara sitter på tillgångar svåra att sälja utan att portföljvärdet samtidigt pressas ned ytterligare.

Det faktum att Ark Innovations samtliga innehav är tillgängliga för blankning, det vill säga är möjliga för externa investerare att låna, sälja och därefter köpa tillbaka för inlösen till en förväntat lägre kurs, har förmodligen också bidragit till fondens svaga utveckling under veckan. Förhållandet kan också bli omvänt, om stämningsläget förbättras och kurserna börjar gå upp, vilket leder till en hastig ökning i portföljvärdet.

"ETF:er kan öka och minska snabbt i värde baserat på sentiment hos privatinvesterare. De här snabba flödesförändringarna kan börja likna en självuppfyllande profetia för Ark", sade Neil Campling, analyschef för techaktier på Mirabaud Securities.

En liknande dominoeffekt utspelade sig kring den brittiske fondförvaltaren Neil Woodwards fond, som gick omkull 2019 då fondinvesterarna plötsligt inte kunde ta ut pengar.

"Så här stora positioner (som i Ark Innovation ETF reds anm) är hopplösa att ta sig ur snabbt. Vi har sett den här filmen förut, senast med Neil Woodward i huvudrollen", sade Neil Campling.

Under onsdagen uttalade sig Ark-chefen Catherine Wood om att exponeringen mot Tesla ökats på ytterligare under den sättning som varit aktuell i aktien under veckan. Samtidigt har exponeringen minskat från låga nivåer i storbolag som Apple, Amazon, Taiwan Semiconductor och Google.
Författare Direkt-SE