Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-06-12

FINANS: CEVIAN GÅTT IN I PEARSON, AKTIEN STIGER 12% (NY2)

(Tillägg: från femte stycket)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Aktivistfonden Cevian, med finansmannen Christer Gardell i spetsen, har gått in i det brittiska utbildningsföretaget Pearson, enligt dokument som lämnades in till myndigheter på torsdagen, rapporterar Dow Jones.

Cevian har köpt 5,4 procent av det brittiska utbildningsföretaget via fonden Cevian Capital II GP Limited genom förvärv av knappt 41 miljoner aktier i bolaget.

Pearson bildades 1840 och har tidigare varit ägare av den anrika finanstidningen Financial Times, men publicistverksamheten som utgör den huvudsakliga affären i dag är för närvarande inriktad på utgivning av utbildningslitteratur.

En talesperson för Pearson uppger för nyhetsbyrån att bolaget är "välpositionerat" för att möta en snabb tillväxt i digital utbildning och att behovet av livslångt lärande för att bibehålla anställningsbarhet växer.

Pearsons aktie steg med 12 procent i London på fredagen och enligt Cevians uttalanden, som refereras av nyhetsbyrån Dow Jones, har diskussioner förts om olika strategiska möjligheter, inklusive ledningsförändringar. Vd John Fallon har sedan tidigare bekräftats lämna sin post senare under året.

Pearsons omsättning sjönk från 4,1 miljarder pund till 3,9 miljarder pund under fjolåret och den justerade vinsten landade på 581 miljoner pund, upp från 546 miljoner pund året innan. Aktien har fört en tynande tillvaro på Londonbörsen och är det senaste året ned med nästan 40 procent.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.