Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-07-21

FINANS: ESMA UPPMANAR TILL UTÖKAD GRANSKNING AV SPAC-PROSPEKT

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den europeiska finansmarknadsmyndigheten ESMA förespråkar i ett uttalande att nationella myndigheter agerar tillsammans när det gäller granskning av information i prospekt som ges ut av så kallade SPAC-bolag, alltså tomma skalbolag som tar in kapital och börsnoteras för att sedan förvärva ett icke-noterat företag som då blir börsnoterat.

"Även om SPAC-bolag inte är ett nytt fenomen har SPAC-aktiviteten inom EU ökat betydligt under det första halvåret 2021. Samtidigt som SPAC-bolag kan bidra till aktiekapitalsfinansiering för små och medelstora företag är det viktigt att SPAC-bolag också tillfredsställer relevanta myndighetskrav", skriver ESMA i sitt uttalande.

Den europeiska myndigheten vill även uppmärksamma vikten av att EU-direktivet Mifid 2 appliceras på korrekt sätt när det gäller SPAC-bolag.

Även om uttalandet är adresserat till nationella myndigheter bör det enligt ESMA beaktas av de som ger ut prospekt rörande SPAC-bolag eller som distribuerar sådana aktier och optioner.

"Efter publiceringen av detta uttalande kommer ESMA och nationella myndigheter att fortsätta bevaka SPAC-aktiviteten inom EU för att fastställa huruvida ytterligare åtgärder är nödvändiga för att främja koordinerad tillsyn som syftar till att säkerställa investerarskyddet", skriver ESMA.
Författare Direkt-SE