Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-06-11

FINANS: OKLARHETER KRING CLAS HEMBERGS FOND - AFFÄRSVÄRLDEN

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det saknas stöd för flera påstående kring fondbolaget Neox där Avanzas före detta sparekonom Claes Hemberg är partner, rapporterar Affärsvärlden.

Tidigare i år lanserade Neox Capital en Europafond som kan köpas hos såväl Nordet som Avanza, där ansiktet utåt är Avanzas tidigare sparekonom Clas Hemberg.

Neox grundare Peter Sjöholm har sagt att fonden har slagit marknaden tre kvartal av fyra nio år tillbaka i tiden. Men enligt Affärsvärldens granskning är det dels oklart huruvida bolaget ens existerat så länge - de tidigaste uppgifterna om det Luxemburg-baserade bolaget är från 2014 och det är tidigast 2018 som intäkter och kostnader är rimliga för ett förvaltningsbolag - dels är det oklart hur avkastningen har räknats fram.

Innan Europafonden lanserades har bolaget agerat mer som en rådgivare som med datormodeller räknat fram vilka råd som kunderna ska köpa och sälja utifrån. Alla kunder har därmed lite olika portföljer som ligger i depåer hos vald bank och enligt grundaren har avkastningen räknats fram på ett snitt av kundernas egna portföljer.

Avkastningssiffrorna är enligt Clas Hemberg granskade av revisionsfirman BDO, men enligt Affärsvärlden har BDO inte granskat avkastning utan bara om en enda kund har följt Neox rekommendationer eller ej.

"Så här efteråt skulle det självklart för oinsatta läsare vara önskvärt att avkastningssiffran fanns med. Personligen har jag aldrig tidigare reflekterat över det. Men det var inte avkastning i sig de fokuserade på, eftersom vi endast har en Europaportfölj. Utan att processen är vattentät. Därmed stämmer även avkastningen", skriver Peter Sjöholm till Affärsvärlden.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.