Du är här

2017-08-29

Finansfamiljernas framgångsfaktorer

wysiwyg_image

H&M-vd:n Karl-Johan Persson är den tredje generationen Persson att ta plats i klädjättens strålkastarljus.

Det gäller att ha tålamod för att kunna lyckas och inte gå i någon osäker fälla som kan tyckas lockande.
Genom sin unika insyn i börsens största bolag och familjerna bakom dem bjuder han spararna på nya perspektiv i boken ”Sveriges mäktigaste familjer”.
– Jag vill visa läsarna hur man kan lyckas, säger högaktuelle författaren Anders Ström.

Det finns 178 miljardärer i Sverige.

Många av personerna som har gjort drömmen till verklighet är verksamma inom börsvärlden.

Författaren Anders Ström, även känd som skribent i Aktiespararen, ger aktiesparare unika inblickar i landets mest framgångsrika familjer i sin nya bok – och vill hjälpa investerare att nå sina mål.

”Ville bidra”

Frekventa läsare av Aktiespararen är väl bekanta med namnet Anders Ström. Han har porträtterat många framgångsrika personer som hör hemma inom börs- och ekonomivärlden i tidningen genom åren.

Den 24 augusti kom hans bok, ”Sveriges mäktigaste familjer”, ut till försäljning runt om i landet.

– Jag skrev ”Investeringsboken” 2014. Efter det ville jag bidra ytterligare genom att skriva om hur familjerna som dominerar börs-, ekonomi- och näringslivet i Sverige har tagit sig till den position som de har i dag, säger han till Aktiespararen.

Vad kan du dra för slutsatser?

– Att flera av familjerna, och andra framgångsrika personer bakom stora bolag, som har lyckats har ett tänk som det som jag och Aktiespararna också har. De tänker långsiktigt. De har också klarat av att hantera massvis av problem och valt rätt typ av expansion. Det beror inte minst på långsiktigheten, att de har lärt sig att det gäller att ha tålamod för att kunna lyckas och inte gå i någon osäker fälla som kan tyckas lockande.

wysiwyg_image

Författaren Anders Ström är ett välkänt ansikte för läsare av Aktiespararen.

Familjen Persson har satt avtryck

Klädjätten H&M är ett exempel på ett familjekontrollerat företag som vuxit ut till en aktieägarfavorit och skapat utmärkt aktieägarvärde. Sett från ett långsiktigt perspektiv. Resan började redan 1947 när grundaren Erling Persson öppnade den första butiken i Västerås. 70 år senare är H&M en av Sveriges främsta börsjättar med en omsättning på flera hundra miljarder kronor och över 160 000 anställda världen över.

– Erling, Stefan och Karl-Johan (farfar, pappa och son) har alla satt helt olika avtryck i skilda tider. De har kunnat behålla sin entreprenörsskapsanda och mäktat med att hänga med och klara av både förändringar inom branschen och i samhället. Visst, H&M kanske har det lite motigt just nu, men familjen Persson är rätt typ av huvudägare för att företaget ska kunna rida ut stormen. Det har de visat tidigare.

Anders Ström nämner Melker Schörling-, Gustaf Douglas- och Fredrik Lundberg-ledda bolag som andra praktexemplar på familjekontrollerade företag med ägare av kött och blod.

wysiwyg_image

"Sveriges mäktigaste familjer" finns till försäljning runt om i Sverige sedan en dryg vecka tillbaka.

Vilka tips vill du ge till sparare som drömmer om att åtminstone tjäna sig en bra hacka på börsen?

– Det är sunt att följa Aktiespararnas sju gyllene regler. Det är bra att investera i stora och stabila bolag, och att kunna lära sig av historien. Sedan gäller det att veta vilken risk man är villig att ta, säger Anders Ström.

Anders Ström om:

Tre favoritaktier: ”Jag gillar H&M, Investor, som styrs av Wallenbergfamiljen, och Kinnevik. H&M och Investor känns väl rustade inför framtiden. De kommer nog att fortsätta vara starka. Sedan möter H&M en tuff konkurrens – både när det handlar om fysisk och webbaserad handel. Kinnevik är väldigt spännande, även om onlineverksamheten medför en hög risknivå i aktien.”

Börsens utveckling: ”Man går väl kanske lite och väntar på en nedgång just nu. Samtidigt tror jag inte att den blir lika stor som den som skedde i samband med senaste finanskrisens utbrott. Just nu finns inget direkt bra alternativ till börsen för sparare som vill få se sina pengar växa i och med det låga ränteläget.”

Vad läsare kan förvänta sig av boken: ”Läsarna kommer på ett enkelt och lättbegripligt sätt få en förståelse av hur de mäktigaste familjerna i Sverige har utvecklat storbolag och byggt upp sina förmögenheter. Förhoppningsvis kan jag bidra med bra kunskap och inspiration till sparare.”

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.