Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-01-22

Fingerprint rusar på börsen

wysiwyg_image

Stockholmsbörsen har på tisdagen följt omvärldsbörserna nedåt i ett svagt risksentiment. Swedbank pressas efter en Sverigechefspetning samtidigt som handeln i Fingerprint Cards-aktien var intensiv.

Klockan 14.45 hade OMXS30-index sjunkit 0,3 procent till 1.489. Aktier för 6,6 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen. De ledande europeiska börserna och USA-terminerna var ned ytterligare ett par tiondelar.

Swedish Match gick klart starkast av bolagen i OMXS30 med ett kurslyft på 3,3 procent. Aktien har höjts till köp från neutral av Citi, som anser att bolaget kan bli en vinnare i den nya tobaksvärlden. Bolagets tobaksfria nikotinsnus Zyn, ihop med det traditionella snuset och cigarrerna, väntas generera en organisk tillväxt på nära 8 procent per år fram till 2020. Aktien kan därför inte jämföras med de globala cigarettbolagen, anser Citi.

SSAB var svagast bland storbolagen och A-aktien noterade ett kurstapp på 3,7 procent sedan stålbolagsaktien av JP Morgan sänkts till neutral.

Fingerprint Cards-aktien har vaknat till liv med besked i januari och aktiviteten har påmint om fornstora dagar, både vad gäller kursutveckling och intensitet i handeln. Hittills under tisdagen har Fingerprint varit den klart mest omsatta aktien på Stockholmsbörsen. Kursutvecklingen var svängig och låg i skrivande stund på +8 procent. Den enda bolagsnyhet som kommit fram på sistone är partnerskapet med Identity Devices Sweden som offentliggjordes 15 januari.

Swedbanktoppen Birgitte Bonnesen utökar sitt ansvarsområde genom att utöver vd-rollen även ta över jobbet som chef över affärsområdet Svensk Bankverksamhet. Områdets nuvarande chef Christer Trägårdh flyttas till en tjänst som biträdande koncernkreditchef. Börsen verkade inte uppskatta förändringen, eller motiveringen av den, och handlade ned aktien 1,4 procent. Swedbank söker i nuläget ingen ny chef för affärsområdet, uppgav banken för Nyhetsbyrån Direkt.

I skogen var det upp för Stora Enso (+1,6 procent) och ned för Billerud Korsnäs (-3,6 procent), helt i linje med två färska rekommendationsändringar. Stora Enso har höjts till köp av SEB, som samtidigt sänkt rekommendationen för Billerud Korsnäs till behåll.

Sandvik har efter måndagens delårsrapport höjts till köp av Nordea som sätter riktkursen 160 kronor. Sandvik handlades dock ned 0,5 procent till 140:70 kronor. Bolaget meddelade på tisdagen att Lars Engström, som är chef för Sandviks affärsområde Mining and Rock Technology, lämnar under 2019.

Volvo sjönk 0,9 procent i kölvattnet av rapporter om att ytterligare masstämningar hotar den olagliga lastbilskartell inom EU som Volvo ingick i.

First North-listade Klaria Pharma har tecknat exklusiva avtal med kanadensiska Purdue Pharma gällande utveckling, licensiering och tillhandahållande av en akutbehandling för allvarliga allergiska reaktioner. Aktien avancerade 80 procent.

Idogen föll 42 procent sedan bolagets försök inom tolerogen cellterapi visat att nuvarande behandlingsmetod inte ger den effekt prekliniska försök indikerat.

Oasmias styrelses beslut att ställa in extrastämman som skulle ha hållits 25 januari innebar en överträdelse av aktiebolagslagen, anser bolagets storägare Arwidsro som nu kräver att Bolagsverket kallar till en ny extrastämma. Arwidsro har föreslagit en helt ny styrelse för Oasmia. Aktien backade 4,7 procent.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.