Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-08-13

FINGERPRINT:COVID DÄMPAR EFTERFR SMARTPHONES, ÖKAR BETALLÖSNING

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Fingerprint Cards räknar med att coronavirusutbrottet kommer att dämpa efterfrågan på smartphones under återstoden av året.

"Konsumenter väntar allt längre med att byta ut sina enheter, och ersättningscykeln för mobiltelefoner väntas därför bli rekordlång i år. Detta gör att den globala smartphonemarknaden kan komma att minska med 10-20 procent under 2020", skriver vd Christian Fredrikson i delårsrapporten.

Pandemin har samtidigt gjort att kontaktlösa betalningar fått ett tydligt uppsving, då konsumenter i största möjliga mån vill undvika att röra vid ytor i offentliga miljöer.

"Detta kan leda till att utrullningen av biometriska betalkort snabbas på, då den ökade säkerheten som fingeravtrycksautentisering innebär gör att man kan ta bort de beloppsgränser som idag gäller vid kontaktlösa kortbetalningar", skriver Fingerprint.

Redan innan pandemin bröt ut såg Fingerprint en ökad aktivitet i marknaden för kontaktlösa betalningar. Bolaget hänvisar bland annat till att franska banken BNP Paribas i somras meddelade om sina planer på att lansera ett biometriskt betalkort under hösten 2020, med teknologi från Fingerprints.

"Flera andra banker förbereder kommersiella lanseringar. Detta innebär att biometrin nu på allvar är på väg att göra sitt intåg i ytterligare en global massmarknad, och Fingerprints kompletta hård- och mjukvarulösning för biometrisk autentisering inom betalningsområdet gör att vi har ett mycket starkt utgångsläge", skriver vd.

Fingerprints teknik används i samtliga 21 hittills offentliggjorda marknadstester av kontaktlösa biometriska betalkort, samt i världens första kommersiella lansering, heter det.

Vidare ser Christian Fredrikson potential i ökningen av distansarbete, vilket ökar vikten av it-säkerhet.

"Tillväxtmöjligheterna är goda inom hela Access-området, och vi fortsatte under kvartalet att utöka vår produktportfölj inom biometrisk åtkomstkontroll", skriver han.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.