Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-07-05

Fingerprinthärvan börjar trasslas ut

På onsdagen kom domen för tre personer som var åtalade för grova insiderbrott.

Förhoppningsvis får detta beslut företaget att lämna Vilda Västern och komma in i det moderna samhället, säger vd på Aktiespararna Joacim Olsson.

Två före detta styrelseledamöter i Fingerprint Cards blev på onsdagsförmiddagen dömda till fängelse för insidertrading i Fingerprint-aktien. Den ena blev dömd till ett års fängelse och den andra till ett halvår. De båda blev även belagda med näringsförbud i fem år.

En av de dömda hade enligt Dagens Industri sålt av Fingerprintaktier strax innan ett avtal med Microsoft skulle offentliggöras för att kunna köpa turbowarranter. De ger en sparare möjlighet att få exponering mot en större andel aktier med mindre kapital än att köpa aktier vanligt.

De två ledamöterna blir även återbetalningsskyldiga för de vinster de har tillförskaffat sig i affärerna. Bötesbeloppet hamnar på 286.700 för den ena och 1.676.000 för den andra enligt DI.

Förhoppningsvis kan de lämna Vilda Västern

Vd:n för Aktiespararna Joacim Olsson säger till Svd att han är nöjd med domen.

- Detta visar att den kritik som riktats mot bolaget och dess företrädare till stora delar har varit rimlig. Domen borde leda till att alla företrädare för bolag tar en funderare på hur viktigt det är att ett bolag representerat på börsen känner till de börsregler de en gång skrev under.

Olsson tror inte att det blir någon dödsstöt för bolaget.

- Hur det går för bolaget handlar mer om bolaget har livskraft eller ej. Förhoppningsvis får detta beslut företaget att lämna Vilda Västern och komma in i det moderna samhället, säger han till Svd.

Även en tredje person dömdes men slapp undan fängelse. Personen fick villkorlig dom och dagsböter enligt Ekonomibrottsmyndigheten EBM.  

Författare Oskar Krantz

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.