Du är här

2017-10-09

Fler bostadsrätter kan bli hyresprojekt

Fastighetsbolaget Wallenstam kommer att omvandla fler bostadsrättsprojekt till hyresprojekt om den nuvarande nervositeten på bostadsmarknaden består.

Det säger bolagets vd Hans Wallenstam till Nyhetsbyrån Direkt.

"Jag vågar inte uttala mig om den nuvarande nervositeten är tillfällig eller början på något mer varaktigt. Det är för tidigt att säga. Utfallet av försäljningsprocessen av den första etappen av Orangeriet i Solberga var att vi fick förvånansvärt få intressenter", säger han.

Hans Wallenstam påpekar att det för fastighetsbolaget ges ett positivt resultat även från hyresrätter.

"Vi bygger kostnadseffektivt och inte de exklusivaste lägenheterna, så det är ingen större skillnad. Vi kan ställa om rätt lätt och vår huvudsakliga verksamhet är hyresrätter. Sedan har kommuner i vissa fall önskemål om att ett visst antal lägenheter i projekt ska vara bostadsrätter", säger han.

Det är framför allt i Stockholm som intresset just nu är "lite lägre" för bostadsrätter, lägger han till.

"I samband med att intresset för bostadsrätter blir lägre så tenderar efterfrågan på hyresrätter att öka", säger han och lyfter fram att Wallenstam kan ta ut hyror på uppemot 2.000 kronor per kvadratmeter och år i Älvsjöområdet söder om Stockholm.

"Vi säljstartar omkring ett halvår innan ett projekt står klart. I den första etappen av Orangeriet, med 90 lägenheter, är det inflytt i februari 2018 och där ställer vi nu om till hyresrätter. Den andra etappen om 80 lägenhetersäljstartar vi i sommar och inflytt sker kring årsskiftet 2018/2019. Ser vi samma tendens då gör vi på samma sätt", säger han.

Hans Wallenstam tror att nervositeten som märks på bostadsmarknaden beror på de omfattande "skriverierna" i media om sådant som att Stockholms bostadspriser är de högsta i Europa.

"Då börjar folk tveka kring om det är rätt läge att köpa en lägenhet och intresset blir svalare", säger han.

Om några månader ska Wallenstam starta försäljning av bostadsrätter i ett nyproduktionsprojekt i Mölndal söder om Göteborg.

"Prisuppgången har varit brantare i Stockholm så det är där reaktionen kommer först. Vi får se hur intresset är för bostadsrätter i Göteborgsområdet. Vid bristande intresse får vi ställa om där också. Vi väntar tills ett projekt i stort sett är färdigt innan vi försöker sälja", säger Hans Wallenstam och påpekar att bolaget således inte sitter med en massa bokningar eller sålda
lägenhet i projekt.

Wallenstam bygger dessutom bostadsrätter i Tyresö i södra Stockholm, i Sundbyberg norr om Stockholm samt även på Vasagatan i centrala Göteborg i nuläget. Lite längre fram i tiden planerar bolaget för bostadsrätter i blandannat Bandhagen, Älta och Gubbängen (avseende södra Stockholm).

"Försäljningar av bostadsrätter ger oss en engångsvinst medan hyresrätter ger bra förvaltningsresultat över lång tid. Vi är primärt en hyresrättsbyggare, vi tror på den boendeformen och att det finns ett behov av den", säger HansWallenstam.

I större områden såsom Kallebäck mellan Göteborgs innerstad och Mölndal söder om staden, där Wallenstam planerar för 2.000 lägenheter, säger vd:n att det kan vara bra för bolaget att ha båda boendeformerna.

"Med många lägenheter i ett område är det bra med blandad upplåtelse. De som vill bo under lite kortare tid eller vill pröva på att exempelvis flytta hemifrån har ett behov av hyresrätter. När de väl har bestämt var de vill bo
under längre tid vill många gärna köpa en bostadsrätt. Det är alltid bra om en kund har många olika alternativ i ett område", för han fram.

Wallenstam har som mål att under femårsperioden till och med 2018 starta produktion av 7.500 bostäder. Av dessa kommer den absoluta merparten att vara hyresrätter.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.