Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-04-12

”Flera tecken på trög marknad för nyproduktion”

wysiwyg_image

Ett tecken på en trögare marknad för nyproduktion är att en allt större andel av annonserna på Hemnet för nyproducerade bostadsrätter har byggår 1-2 år tillbaka i tiden, medan andelen som ska börja byggas framöver sjunker. Ytterligare en indikation på en svag försäljning är att utbudet av nyproduktion fortsatt öka till nya rekordnivåer, trots att antalet nya annonser minskat på senare tid.

Det visar statistik från Hemnet som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

Under det första kvartalet i år hade 43 procent av alla nyproducerade bostadsrätter byggår i fjol eller förfjol, mot 30 procent under det första kvartalet 2017, en 48-procentig ökning. Andelen annonser för bostäder med byggår i år minskade samtidigt med 19 procent och andelen med byggår nästa år minskade med 24 procent.

"Det är en tydlig förskjutning, där andelen med byggår 1-2 år tillbaka har ökat och andelen med byggår aktuellt och kommande år minskat. Det kan bero på att försäljningen går trögare och att annonserna ligger ute längre, men också på byggbolagen minskat säljstarterna. I båda fallen handlar det om en trögare marknad", säger Hemnets talesperson Staffan Tell till Nyhetsbyrån Direkt.

Som Nyhetsbyrån Direkt tidigare rapporterat har antalet säljstartade bostäder i Stockholms län minskat med 65 procent under det första kvartalet i år jämfört med det första kvartalet 2017, enligt en sammanställning från Svensk Nyproduktion.

Att säljstarterna minskat syns också hos Hemnet, där antalet nya annonser för nyproducerade bostadsrätter minskade med 24 procent i riket under det första kvartalet i år jämfört med samma period 2017. Detta kan också förklara förskjutningen för byggår i nyproduktion.

"Man kan anta att nya objekt som läggs ut ofta har innevarande år eller kommande år som byggår", säger Staffan Tell.

Samtidigt som det kommer allt färre nya annonser har det totala utbudet av nyproduktion ökat med 35 procent under det första kvartalet jämfört med samma period i fjol.

"Anledningen till att utbudet ökar fastän antalet nya objekt sjunker beror sannolikt på att objekten ligger till salu längre", säger Staffan Tell.

Ungefär hälften av alla annonser för nyproduktion på Hemnet har ett specifikt byggår angivet.