Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-07-17

FLYG: RESANDET HOS SWEDAVIA FÖLL 97% I ANDRA KVARTALET

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Statliga Swedavia, som äger och driver tio svenska flygplatser, hade under det första halvåret 2020 totalt 6,9 miljoner passagerare. Det innebar en minskning med 65 procent från motsvarande period året före.

Under årets andra kvartal var passagerarminskningen hela 97 procent, enligt bolagets delårsrapport.

Som en följd av pandemin med covid-19 och därtill hörande passagerarnedgång nästan halverades Swedavias omsättning under halvårsperioden till 1.580 miljoner kronor från 3.072 miljoner.

Rörelseresultatet för sexmånadersperioden var negativt, -376 miljoner kronor, att jämföra med ett positivt resultat på 348 miljoner samma period i fjol. Då påverkades ändå resultatet i år positivt av en realisationsvinst på 422 miljoner kronor under första kvartalet, efter försäljningen av Airport Hotel 2 AB.

I slutet av mars korttidspermitterades cirka 2.100 av Swedavias medarbetare och därutöver lades ett varsel gällande 800 anställda. Riksdagen har bemyndigat regeringen att 2020 besluta om ett kapitaltillskott på högst 3.150 miljoner kronor till Swedavia.

"Mycket tyder på att vi kommer se en flygmarknad med ett nytt normalläge efter att den akuta krisen är över och just nu analyserar vi hur marknaden kan komma att se ut på lång sikt. På kort sikt är vår bedömning att flygmarknaden både 2020 och 2021 kommer att vara kraftigt påverkad", skriver Swedavias vd Jonas Abrahamsson i bolagets rapport.

Han påpekar även att flygbranschen måste bidra till att skapa trygghet för resenärerna under pandemin. Inte minst gäller det utländska besökare.

"Eftersom flygplatser i mångt och mycket är internationella miljöer, behöver vi som flygplatsoperatör också ta hänsyn till att många internationella besökare som vistas på flygplatserna är vana vid och förväntar sig andra åtgärder än de som av smittoskyddsskäl rekommenderas i Sverige", skriver Jonas Abrahamsson.

Som exempel på detta nämner Swedavia-vd:n att munskydd numera rekommenderas i bolagets terminaler.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.