Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-06-25

FLYG: RYANAIR ÖVERKLAGAR EU-BIFALL AV STATSSTÖD TILL LUFTHANSA

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Ryanair kommer kräva att EU:s bifall av Tysklands statliga nödlån till Lufthansa överprövas, tillkännages av det irländska flygbolagets chefsjurist, Juliusz Komorek, till Reuters.

Juliusz Komorek hävdar att Lufthansa inte alls behöver statsstöd för att överleva, utan att pengarna endast är ämnade att bygga en krigskassa för att mota bort konkurrens från lågprisjetaktörer.

Lågprisbolaget har vid ett flertal tillfällen kritiserat Lufthansa, som under dagen fått bifall från EU för det statliga paket som också ser ut att få bifall från aktieägarna vid en extrainsatt stämma under eftermiddagen.

Ryanairs frispråkige vd, Michael O'Leary, har kallat det för "illegala subsidier" och hävdat att Lufthansa och Air France är "statsstödsnarkomaner". Bolaget har också gått till EU-domstolen i Luxemburg för att överklaga stöd som lämnats till Air France och SAS i Frankrike, Danmark och Sverige.

Michael O'Leary skrev tidigare i veckan att nödpaketen gör det svårare för lågpriskonkurrenter att konkurrera inom kortdistansflygmarknaden.

"Vi kommer överklaga detta senaste exempel på illegalt statsstöd till Lufthansa, som kommer snedvrida konkurrensen något enormt. Hur ska flygbolag som Ryanair, Easyjet eller Laudamotion förväntas konkurrera med Lufthansa som nu får 9 miljarder euro i statsfinansierat stöd?" skrev vd:n.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.