Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-11-01

Fokus mot offentliga beställare

Detta är en betald analys på uppdrag av Serneke Group AB utförd av analysföretaget Jarl Securities på uppdrag av Analysguiden.
wysiwyg_image

Serneke är en tillväxtorienterad Entreprenad- och Projekt-utvecklingskoncern som idag är ett av Sveriges största byggföretag. Vår DCF värdering ger en riktkurs om 144 kronor. Aktiens rabatt mot sektorn har minskat till 21 procent.

Serneke är en snabbväxande Entreprenad- och Projektutvecklings-koncern skapad av sin VD, huvudägare och grundare Ola Serneke. Bolaget har växt snabbt de senaste åren och etablerat sig som en av Sveriges tio största byggbolag.

Entreprenad (Bygg och Anläggning) utgör idag 96 procent av koncernens omsättning på rullande tolv månader. Bolaget bygger medvetet upp en orderbok med en stor andel offentliga beställare. Bolaget inriktar sig också allt mer mot större projekt, där idag mer än halva orderboken avser projekt över 300 miljoner kronor och där 88 procent är på minst 100 miljoner kronor. Denna strategi bör ge bättre lönsamhet, bland annat till följd av lägre konkurrens på de större jobben. Koncernens orderstock täcker drygt 150 procent av bolagets årsomsättning och sträcker sig ungefär två år fram i tiden.

Anläggningsdivisionen som står för drygt tio procent av omsättningen har nyligen vänt tidigare röda siffror till svarta och går nu i Byggs fotspår mot ökad tillväxt och lönsamhet.

Som en del av affärsmodellen har Serneke byggt upp en Projekt-utvecklingsverksamhet där fastigheter förvärvas i tidig fas för exploatering längre fram. Här finns idag framförallt det välkända projektet Karlastaden med Karlatornet på Lindholmen i Göteborg (idag hälftenägt med NREP). Bolaget har också köpt in ett stort markområde med utvecklingsmöjligheter kring Säve Flygplats i norra Göteborg. I projektportföljen finns även byggrätter till nyproducerade bostäder ibland annat orter som Helsingborg, Trollhättan, Borås och Helsingborg.

Serneke-aktien värderas med rabatt mot övriga byggsektorn på börsen, men den har minskat från omkring 30 procent för tre månader sedan till 21 procent idag. Vi kommer fram till ett motiverat DCF-värde på 144 kronor i Serneke-aktien. Med dagens kurs ger det en potential på 31 procent upp till vår riktkurs, varför vi upprepar vår tidigare köprekommendation.

Författare Bertil Nilsson

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.