Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-05-14

Fokus för nästa börsvinnare

wysiwyg_image

Denna artikel framgår ur Aktiespararen nummer 5 2019.

Ulrika Hasselgren, ansvarig för hållbara investeringar på Danske Bank, ger sina bästa tips på hur sparare kan investera klimatsmart.

Vilka megatrender har störst påverkan på klimatet?

– Vi blir allt fler på jorden med allt högre levnadsstandard. Efterfrågan på vatten, energi, metaller och mat ökar, liksom utsläpp. Att mänsklig aktivitet bär ett ansvar för klimatförändringar råder det inget tvivel om.

Är förnybar energi lösningen?

 Nej, inte endast. Frågan rör energi men även hur vi konsumerar, återanvänder, bygger städer, infrastruktur, jordbruk, skogar och biologisk mångfald. Allt berörs. Pratar vi energi så spelar sol, vind och vatten en viktig roll men kan tyvärr inte svara upp ensamma. Enligt IPCC:s senaste rapport måste vi bygga ut kärnkraften. Många är motståndare till det men man får inte vara ideologiskt blind när det gäller klimatet. Mer förnybar energi räcker inte heller om investeringar i kol fortsätter. Danske Bank har slutat investera och låna ut till bolag inom kol och oljesand.

Vilka nyare tekniker skulle du lyfta fram?

 Exemplen på innovativ energiteknik är otaliga. Dit hör teknik som tillåter oss att lagra energi på nytt sätt. Då behöver inte solen skina eller vindar blåsa dygnet runt. Klimatfonder blir allt mer populära.

Räcker det att styra kapital åt rätt håll?

 Tusentals miljarder dollar mobiliseras i detta nu till företag som kan bidra. Vi som banker och investerare har en enormt viktig roll att spela genom att stötta rätt sorts företag och projekt. Vissa menar att omställningen mot ett klimateffektivt samhälle blir den största förändringen sedan den industriella revolutionen. Al Gore menar att hållbarhet är historiens största möjlighet för investerare. Klimatfrågan kommer även döda företag så det gäller att ha en integrerad analys.

Hur ska jag tänka för att kunna investera klimatsmart?

 Dra inte förhastade slutsatser om bra eller dåligt. Titta på vad bolagens ambitioner och strategier inom klimatfrågan är och hur intjäningen kan påverkas. Det finns bolag med stor exponering mot fossila bränslen som fokuserat jobbar med att helt ställa om. Sådana kan bli börsvinnare. Att investera klimatsmart är slutligen inte endast en fråga om energi. Titta på bolag som säljer effektivitet.

Författare Dag Rolander

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.