Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-06-19

Swedbanks extrastämma: Aktiespararnas förslag nekades

wysiwyg_image

På onsdagen arrangerar Swedbank sin omtalade extrastämma. 
Göran Persson har valts som ordförande – men Aktiespararnas förslag om särskild granskning av misstänkta penningtvättshärvan i Baltikum gick inte igenom.

LÄS OCKSÅ: Aktiespararna nära ny framgång i Swedbank-härvan: "Välkomnar beslutet"

Aktiespararna har redan fått igenom flertalet av sina krav på Swedbank efter att uppgifterna om misstänkt penningtvätt i Baltikum började sippra ut i mitten av februari. 

I dag, onsdag, kunde organisationen tagit ytterligare en seger. 

Glass Lewis, som representerar utländska aktieägare som ska rösta vid bolagsstämmor, rekommenderade sina medlemmar att säga ja till Aktiespararnas önskemål om att utse en särskild granskningsman. 

– Vi välkomnar deras beslut naturligtvis. Vi hoppas att det leder till att även svenska institutioner inser det rimliga i att en granskningsman tillsätts, sa Aktiespararnas vd Joacim Olsson till SvD på tisdagen.

Ingenting var dock klart. Glass Lewis uppgav inte hur många röster de företrädde och en annan liknande institution, ISS, har tillsammans med svenska storägare som AMF och Alecta uttalade sig och sa att de skulle nobba Aktiespararnas förslag. Utlandsägandet i Swedbank uppgår till 34 procent, enligt ägartjänsten Holdings. För att förslaget skulle gå igenom krävdes det att Aktiespararna skulle få 10 procent av rösterna på stämman. 

På stämman sade Joacim Olsson följande:

– Det är en förtroendekris. Det gäller att göra allt i sin makt för att få bort eventuella tvivel. Det handlar om öppenhet och transparens. 

Aktiespararnas förslag nekades dock på stämman. 

Förre statsministern Göran Persson, vars namn lyfts fram av inte minst Aktiespararna, valdes in som ny ordförande och styrelseledamot i Swedbank. Bo Magnusson och Josefin Lindstrand valdes in i stryelsen. 

– Jag vill tacka för förtroendet. Vi ska ur detta och det ska städas rent. Lika viktigt som att vi har ordning på balansräkningen, lika viktigt är det att vi kan möta myndigheter och säga att vi vet vad vi gör, säger Göran Persson, som anspelar på en internationalisering och digitalisering som ökar risken för penningtvätt.

Han understryker vikten av att ha sitt på det klara.

– Aktieägarnas förtroende för banken och styrelsen är vårt fulla ansvar, betonar Göran Persson, och framhåller Swedbanks betydelse för samhället. 

– Vi har vidtagit stora åtgärder, men vet också att det kommer att ta tid att återvinna förtroendet. Kunskapen om penningtvätt har ökat under de här månaderna, säger Ulrika Francke, som avgick som tillförordnad styrelseordförande i dag. 

Anders Karlsson, tillförordnad vd i väntan på en ny, ordinarie koncernchef, sade i sitt anförande: 

– Det viktigaste uppdraget för mig är att se till att medarbetarna har fokus på rätt saker. Resultat och affärer, understryker han, samtidigt som han nämner vikten av utredningarna som pågår och att samarbeta på ett bra, tydligt sätt med berörda myndigheter om frågan om misstänkt penningtvätt i Baltikum. 

Stämman arrangerades i centrala Stockholm på onsdagen. Den gick även att följa genom Aktiespararnas Facebook-, Twitter- och Instagram-konto. 

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.