Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2023-01-24

Folkaktien en plågsam värdefälla

wysiwyg_image

Analytiker Carl-Henrik Söderberg lyfter varje vecka fram intressanta grafer som på olika sätt belyser de finansiella marknaderna. Idag är det bland annat fokus på Ericsson, verkstadsbolagen, aktieexponering och varselvågen inom amerikansk tech.

Få våra analyser i realtid via Messenger

Signa upp dig på Aktiespararnas nyhetsbrev här

Bli medlem i Aktiespararna här

Börsen äntrar rapportperioden i dur

Börsen ser fortsatt stark ut där stigande förhoppningar om mindre aggresivt Fed samt en mjuklandning av ekonomin är primära faktorer. Även rapportperioden har börjat överlag bra där bland anant Sandvik kunde uppvisa fina siffror under slutet på föregående vecka.

I USA noterar vi att S&P 500 igår bröt sitt 200-dagars glidande medelvärde och att tekniksektorn fortsätter att stiga, vilket nedan "heat map" över den amerikanska börsen sedan årsskiftet illustrerar.

wysiwyg_image
Förstora bild

Eldar på uppgången

Vi har varit inne på det under de senaste veckorna, att investerare varit överlag underexponerad mot aktiemarknaden, vilket föranlett en stress hos många att haka på den starka starten på börsåret 2023. En faktor som kan förklara styrkan i uppgången på slutet.

Nedan graf visar på detta ganska tydligt, där vi ser vi positioneringen på aktiemarknaden just nu.

wysiwyg_image
Förstora bild

Positivt för inflationen

Vi noterar att amerikanska företag har svårt att fortsätta höja sina priser då kunderna inte verkar värst sugna på att betala upp mer just nu.

Konsumenternas attityd verkar ha förändrats och att höja priserna blir ett sämre alternativ när kunderna fokuserar på att spara pengar. Även om kostnaderna fortfarande är höga för bolagen. Detta ser vi också i nedan graf. Samtidigt positiva nyheter för kommande inflationsdata.

wysiwyg_image
Förstora bild

Vilka har ”riktig” pricing power?

På ovan tema blir det också intressant att se vilka som verkligen har en pricing power. Det var lättare att föra över kostnader till kund för ett år sedan, innan räntor och inflation riktigt bet på ekonomin och där det dessutom förekom ett uppdämt pandemibehov hos hushållen.

Atlas Copco brukar målas upp som en sådan kandidat. Sandviks senaste kvartalsrapport imponerade på just den punkten. Microsoft och Apple är två amerikanska sådana.

Den precis igångsatta rapportsäsongen kommer visa på vilka bolag som har svårt att föra över kostnader lika enkelt som tidigare.

wysiwyg_image

En plågsam värdefälla

Ericsson-aktien har visserligen repat sig efter rapportsmockan i slutet på föregående vecka men det är svårt att bli vidare positiv efter att ha synat rapporten för det fjärde kvartalet. Allt fler verkar också tvivla på att telekomleverantören ska nå sina lönsamhetsmål framåt och orosmoln kring efterfrågan ökar.

Aktien har under inledningen på veckan fått flertalet nedskruvade riktkurser ifrån analytikerhåll och sänkta rekommendationer, bland annat sänkte Goldman Sachs sin rek till sälj under tisdagsmorgonen.

Andra banker behåller däremot sin köprekommendation och synen på aktien är för tillfället spretig.

wysiwyg_image
Förstora bild

Grafen visar hur rekommendationerna förändras över tid i Ericsson. I dagsläget har majoriteten av analytikerna en avvaktande inställning till aktien. Nedre delen av grafen visar hur långt upp det är till analytikerns genomsnittliga riktkurs. En riktkurs som idag ligger på 79 kronor, aktien står i 58 kronor.

Historiskt låg värdering

Ericssons kunder, operatörerna, verkar också hålla extra hårt i plånboken framöver då en högre kostnadsinflation medför en lägre investeringsvilja, vilket blir negativt för exempelvis Ericsson. Värderingen är visserligen väldigt låg (som vanligt) men kursutvecklingen säger något annat.

wysiwyg_image
Förstora bild

Fokus på verkstad

För de som följer Aktiespararnas Korta portföljen så vet ni att vi sålde halva vårt innehav i Volvo i slutet på förra veckan.

Volvo är känsligare för sämre konjunktursignaler (framförallt i USA och Europa) än många andra sektorkollegor och utfall för exempelvis inköpschefsindex och industriproduktion blir därför extra viktiga för Volvo framöver.

wysiwyg_image
Förstora bild

Stabilitet och tillväxtmöjligheter

Däremot valde vi att behålla Assa Abloy med hänsyn tagen till bolagets stabilitet.

Vissa verkstadsbolag kan uppvisa en bättre stabilitet (exempelvis Assa Abloy, Hexagon och Atlas) medan andra kan uppvisa strukturell tillväxt (Systemair, Beijer Ref, Troax, Nibe) vilket gör den organiska tillväxten i dessa bolag lite mindre känsliga för sämre konjunktur.

Nedan graf visar på rörelsemarginalen hos de ovan mer stabila verkstadsaktierna jämfört med Volvo.

wysiwyg_image
Förstora bild

Gul stapel Assa Abloy, lila stapel Atlas Copco, grön stapel Hexagon, blå stapel Volvo.

Kommer uppvärderingen?

Detta är också något som tydligt avspeglas i värderingen där Volvo i vanlig ordning handlas kring p/e 10 medan ovan nämnda bolag handlas till ungefär den dubbla vinstmultipeln.

I flera år har det argumenterats för att Volvo ska klassas som ett mer kvalitativt verkstadsbolag i takt med de lönsamhetsförbättringar som har genomförts, men än så länge är marknaden inte övertygad. Kanske kan den annalkande lågkonjunkturen visa sig vara ett fint tillfälle för Volvo att visa upp sig? Rapport om två dagar...

wysiwyg_image
Förstora bild

Jämförelse värdering mellan samma bolag som tidigare marginalgraf.

Börsoptimisten

Enligt en färsk analys av den amerikanska centralbanken Federal Reserve kan såväl USA som andra större länder lyckas få ner inflationen utan att trigga ett hopp uppåt för arbetslösheten, något som annars länge ansetts vara huvudscenariot. Om så blir fallet spär det på chanserna för att vi se en oväntat mjuk landning av ekonomin, något börsen såklart också hoppas på.

Marknaden bettar nu på att Fed snart lättar på åtstramningarna (åtminstone inte drar åt än mer) då räntehöjningarna redan visa sig tillräckliga för att få ner inflationen

wysiwyg_image
Förstora bild

Varselvåg inom tech

Oavsett en ökad sannolikhet för en mjuklandning för ekonomin, så verkar vd:ar för de amerikanska techbolagen inte värst benägna att chansa på detta och fortsätter att sparka anställda i tiotusental.

Alphabet annonserade så sent som i fredags att 12 000 personer får lämna, vilket är drygt 6 % av bolagets globala arbetsstyrka. Bolaget är senast i raden av amerikanska techgiganter som väljer att skära ner efter flera år av riklig tillväxt.

Börsen verkade uppskatta beslutet och Alphabet-aktien gick starkt under slutet på förra veckan. Över 100 000 personer inom sektorn har fått gå på kort tid när fokus tydligt skiftas mot lönsam tillväxt.

Positivt dock är att det verkar som att den heta amerikanska arbetsmarknaden kan erbjuda nya jobb för de sparkade och därmed har varselvågen än så länge inte vållat några större problem för den amerikanska ekonomin.