Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-12-18

Fonden som har överpresterat genom en hög direktavkastning

wysiwyg_image

Tänk dig själv att du investerade 10 000 kr år för knappt 15 år sen och att investeringen idag är värd drygt 80 000 kr. Det handlar inte om någon kvalificerad dyr aktiv fondförvaltning utan om något så trivialt som ett index innehållandes aktier med en hög direktavkastning. 

Indexet (SIX Sweden Dividend 15 GI, inkl utdelningar), som fonden Aktiespararna Direktavkastning följer, har sedan indexets start 2003-02-28 genererat drygt 8 gånger pengarna. Ett gediget förarbete gjordes för att hitta ett index som hade avkastat bra över tid, men även hade potential att stå emot bra i nedgångar. Baserat på en analys och historiken som indexet uppvisade valde vi att starta indexfonden Aktiespararna Direktavkastning och med en förhoppning om att indexet skulle fortsätta leverera en bra avkastning över tid. 

Lite förenklat så är indexet konstruerat så att utav de 40 mest omsatta bolagen på Stockholmsbörsen väljs de 15 bolag ut med den högsta viktade direktavkastningen sett över en treårsperiod (en kombination av historisk men även inkluderat den senast föreslagna utdelningen). Den här revideringen görs under mars månad varje år. På så sätt optimerar fonden (enligt index/modellen) så att bolagen med högst direktavkastning ingår, det enda som du behöver göra är att investera i fonden. Utdelningarna återinvesteras också i fonden och på så sätt blir det en ränta-på-ränta effekt över tid som också förhoppningsvis bidrar till en positiv utveckling. I snitt har direktavkastningen i indexet varit runt 5 % de senaste 10 åren.

Jämförelseindex

En intressant poäng i detta sammanhang är jämföra med ett bredare index som ej är inriktat mot aktier med en hög direktavkastning utan i stort visar på Stockholmsbörsens utveckling generellt. Vi jämför då mot SIXRX (inkl utdelningar) och kan konstatera att bolag med en hög direktavkastning över tid genererat en bra avkastning. SIXRX har genererat knappt 7 gånger pengarna sen 2003-02-28 och indexet SIX Sweden Dividend 15 GI har genererat drygt 8 gånger insatsen per den 2018-12-17. Ganska stor skillnad i procent och pengar som med små enkla medel (återinvesterad utdelning) kan bidra till ett rikare liv.

Att det är bra att spara vet de flesta, men det gäller att man kommer igång också. Så var lite radikal och se till att bocka av ett nyårslöfte redan nu genom att börja spara till dig själv eller nära och kära. I skrivandets stund ligger Aktiespararna Direktavkastning i topp i sin kategori (Indexfonder, Sverige) för 2018 enligt Morningstar.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Informationsbroschyr, faktablad samt information om fondbolagets ersättningspolicy och hållbarhetsaspekter finns tillgängligt på www.aktieinvestfonder.se.

Författare Analysguiden

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.