Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-11-19

Fondgrunder: Vad är en fond?

wysiwyg_image

Olika fondtyper

Som investerare kan man vanligtvis spara i två olika sorters fonder: aktiefonder och räntefonder. Därtill finns en mix av dessa två, kallad blandfonder. Nedan följer en beskrivning av båda två.

Aktiefonder

En aktiefond kan på ett enkelt sätt beskrivas som en korg av aktier och andra värdepapper, en sorts samling alltså. Kravet för att en sådan samling ska få kallas en fond är att den är fylld med minst 16 värdepapper. På den svenska marknaden finns ett urval på cirka 3000 olika fonder att välja mellan, något som hjälper alla investerare att hitta en fond som passar just dem. 

Fördelen med en bred fond jämfört med enskilda aktier är riskspridningen. Med detta menas att du får ett innehav med en bunt olika aktier med en spridning i en rad olika industrier. Detta betyder att du inte behöver känna av värdeminskningen allt för mycket när det går dåligt för en sektor då du har många andra som kan ”rädda” dig. 

Skulle du exempelvis istället ha pengar i en aktie är du exponerad mot större risk att förlora pengar då bolaget löper större risk att uppleva bakslag. För att detta skulle hända med en fond hade alla aktier i den specifika fonden behövt uppleva lika stora bakslag vilket är mycket mindre sannolikt.

Räntefonder

Du har även möjligheten att placera i räntefonder. Dessa är till skillnad från aktiefonder samlingar av andra sorters värdepapper, främst statsskuldväxlar, bostads-, kommun- och statsobligationer. Räntefonder bär generellt en lägre risk än båda aktier och aktiefonder. Under denna kategori finner vi några delkategorier, det finns nämligen några olika sorters räntefonder du kan investera i.

Korta räntefonder har vanligtvis lägst risk. Namnet kommer från att löptiden för de räntebärande papperna är relativt kort. Med detta menas att det att tiden som lånet på det räntebärande pappret löper är kort, kortare än ett år. Med långa räntefonder ser vi samma sak, bara att belåningstiden är på längre en ett år, ock därmed namnet. Långa räntefonder har även något högre risk.

Författare Emil Kahi

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.