Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-10-27

Förändrat fokus lyfter Electrolux: ”Starkare”

wysiwyg_image

Electrolux stiger över 6 procent på börsen efter att ha levererat en fin kvartalsrapport.
Vd Jonas Samuelson är klar över hur storbolaget ska ta nästa steg.
– Vi har lagt ett större fokus på våra lönsamma produkter och ska fortsätta vara kostnadseffektiva, säger han till Aktiespararen.

Sedan Jonas Samuelson tog över som vd har Electrolux haft en trevlig resa på Stockholmsbörsen.

Vitvarujättens tredje kvartal kom att falla marknaden i smaken.

Aktien klättrar omkring 6 procent – och ett nytt sätt att tänka ska förädlas och lyfta bolaget mot nya höjder.

Electrolux tredje kvartal gjorde ingen besviken. Både rörelseresultatet, 1,9 miljarder kronor, och rörelsemarginalen, 6,7 procent, slog SME Direkts analytikerprognos. Försäljningen, 29,3 miljarder kronor, kom visserligen in lägre än väntat, men det var inget som investerarkollektivet blev särskilt bekymrat över.

Vitvarubolagets aktie kom att hoppa uppåt rejält direkt efter börsöppning.

– Vi har lagt ett större fokus på att lyckas med våra lönsamma produkter och minskat ned lite gällande de produkter som inte varit lika lyckosamma. Det, i kombination med en effektivisering i verksamheten, har drivit kvartalet, säger vd Jonas Samuelson till Aktiespararen.

”Problemen är övergående”

Electrolux kunde glädjas åt att rörelseresultatet på Europamarknaden var 8 procent bättre än väntat. Att bolaget inte lyckades lika bra i Nordamerika har Jonas Samuelson en förklaring till.

– Det beror på att vi har haft utmaningar med private label-volymer, varumärken som vi inte äger själva, och inte minst med vår stora lansering av Frigidiareprodukter. Men jag är säker på att de här problemen är övergående. Annars har vi ett väldigt bra tryck i försäljningen i Nordamerika just nu.

Jonas Samuelson är även nöjd över att efterfrågan i Latinamerika har vänt åt rätt håll efter en tyngre period. Han menar även att automatiseringstrenden är ofrånkomlig och påverkar samtliga aktörer inom branschen. Electrolux har nämligen ökat sin förväntade besparingssiffra som nu väntas uppgå till 3 miljarder kronor 2017.

– Vi har lagt en plan som går ut på att vi ska bli mer kostnadseffektiva inom hela organisationen. Det handlar inte om något besparingsprogram egentligen utan mer om hur branschen utvecklas.

Hur ser du på framtiden?

– Vi har verkligen vinnande produkter. En är vår robotdammsugare, Pure i9, som redan är slutsåld för resten av året. Det känns som om vi är på en bra väg. Vi har gett en ny försäljningsguidning som innefattar att nettot av pris, volym och mix kommer att utvecklas positivt under resten av året. Vi ska fortsätta att visa en god lönsamhet.

Electrolux aktie är upp över 32 procent i år och handlas för omkring 295 kronor. Jonas Samuelson passar på att hälsa till spararna.

– Jag vill verkligen tacka för deras fortsatta stöd. Vi ska göra allt för att fortsätta leverera en bra avkastning, säger han.

Jonas Samuelson om:

Den aktuella konjunkturens påverkan på Electrolux: ”Just nu ser det bra ut i de flesta länder som är av betydelse för oss. Prisnivåerna ser ut att fortsätta kunna vara bra. Räntorna är, på det stora hela, låga och konsumentefterfrågan är stor. Den är däremot lite sämre i Afrika. Inte minst i Egypten.”

Framtida utmaningar: ”Många saker i omvärlden ser bra ut sett ur vårt perspektiv, men vi kommer så klart att få kämpa med att råmaterialkostnaderna har ökat. Där har vi en balansgång som väntar.”

Vilka av bolagets produkter som har lyckats bäst: Utöver vår robotdammsugare, så vill jag lyfta fram våra AEG-tvättmaskiner och våra diskmaskiner. Vi har många vinnande produkter.”

FAKTA

Electrolux tredje kvartal

Electrolux rörelseresultat blev 1.960 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2017.

Analytikerna hade räknat med ett rörelseresultat på 1.904 miljoner kronor, enligt SME Direkt sammanställning inför rapporten.

Rörelsemarginalen uppgick till 6,7 procent, jämfört med väntade 6,2 procent.

Försäljningen uppgick till 29.309 miljoner kronor för perioden. Här låg SME Direkts konsensusprognos på 30.708 miljoner kronor.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.