Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-09-07

Forcerat ersättningsbeslut fattat av Loomisstämman

wysiwyg_image

På Loomis extra bolagsstämma föreslog Aktiespararna att förslaget om incitamentsprogram skulle överlåtas till årsstämman att besluta om nästa vår.

Aktiespararnas ombud Christopher Ödmann sade på stämman: ”Om man tar beslutet på årsstämman så undviker man att anklagas för att tidpunkten är vald för att ge deltagarna en optimal start på programmet. Tittar man på kursutvecklingen så ser man att Stockholmsbörsen har gått upp medan kursen för Loomisaktien har gått ned”.

Förklaringen till den mediokra kursutvecklingen i Loomisaktien framgår av delårsrapporten. Där beskrivs att perioden belastats med kostnaden för de åtgärdsprogram som ska förbättra lönsamheten.

Ledningens bedömning är att de pågående åtgärdsprogrammen ska ge full effekt mot slutet av 2018.

I replik till Aktiespararna framförde ordföranden Alf Göransson styrelsens syn på förslaget till incitamentsprogram. Enligt Göransson kompletterar förslaget tidigare program. Göransson berättade att Loomis styrelse hade känt att det varit bråttom att genomföra programmet i syfte att bygga in det i löneprocessen i samband med årsskiftet.

”Vi har inte alls tittat på aktiekursen när vi tagit beslutet om programmet", sade Göransson.

Aktiespararna, som var den enda externe talaren på stämman, framförde synpunkten att förslaget förvisso var väl utformat, men att beslutstidpunkten var illa vald.

Christopher Ödmann sade: "Aktiespararna anser att aktieägande i det egna bolaget utgör ett bra incitament. Men för att godta förslaget om ett program så förutsätter vi att programmet är bra utformat OCH att den ordinarie årsstämman fattar beslutet”.

Vid omröstningen framkom att inte alla ägare gav sitt stöd åt förslaget. Trots det klubbades programmet igenom med erfoderlig majoritet.

Totalt närvarade 22 ägare på den extra bolagsstämman.

Författare och bevakare: Christopher Ödmann

Författare Bolagsbevakningen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.