Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-07-27

FORDON: MICHELIN RAPPORTERAR ÖKAD TILLVÄXT OCH HÖJER PROGNOS

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den franska däcktillverkaren Michelin steg efter att bolaget redovisat siffror för det första halvåret.

Försäljningen uppgick till 11,2 miljarder euro, vilket kan ställas i relation till motsvarande period föregående år då bolaget presterade en försäljning på 9,4 miljarder euro.

Rörelseresultatet uppgick samtidigt till 1.437 miljoner euro, mot 177 miljoner euro föregående år.

Efter en kraftig återhämtning under det första halvåret kommer bolaget inte kunna dra nytta den globala efterfrågan på samma sätt under andra halvåret, skriver Michelin.

Michelin kommer sannolikt att fortsätta att påverkas av globala utbudsstörningar i logistikkedjor, heter det vidare.

Marknaden för personbilsdäck och lätta lastbilar förväntas växa med mellan 8 procent och 10 procent under året och däcksmarknaderna med mellan 6 och 8 procent, enligt bolaget.

Såvida bolaget inte påverkas av några nya effekter från covid-19, planerar Michelin att stärka sin position på den globala marknaden.

Därför höjer koncernen sina mål för helåret, till ett rörelseresultat 2,8 miljarder euro i konstanta växelkurser, vilket var i linje med S&P Global Market Intelligence konsensusestimat.

Citibank kommenterade rapporten med att "prismixen var särskilt stark under det första halvåret då företaget gynnades av prishöjningar och ökad andel stora fälgdäck" och tillade att den franska däcktillverkaren borde kunna möta en ökning av råvarukostnader under andra halvan av året med prishöjningar, rapporterar Dow Jones.
Författare Direkt-SE