Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-10-24

"Försäljning tar längre tid"

wysiwyg_image

Oscar Properties märker för närvarande av en något sämre marknad, därav måndagkvällens nedjustering av helårsprognosen från minst 500 till minst 400 miljoner kronor, sett till rörelseresultatet före värdeförändringar.

Det säger vd Oscar Engelbert till Nyhetsbyrån Direkt.

"Man kan lägga in många saker i det. En är att försäljningen tar lite längre tid än vad det gjorde förut. Det är en mer normal marknad som inte är lika het - det tar längre tid att sälja objekt", säger han när han ombeds utveckla pressmeddelandets formulering om "sämre marknadsförutsättningar".

I pressmeddelandet nämns även att Oscar Properties har intagit en mer avvaktande hållning, och därför "valt att i nuläget inte påbörja produktion i vissa projekt".

Vilka projekt detta avser vill Oscar Engelbert inte gå in på, men han säger att hållningen inte skiljer sig från tidigare skeden i bolaget, då Oscar Properties varit försiktiga. De senaste åren har detta dock inte inträffat, förklarar han.

I Oscar Properties senaste kvartalsrapport, som kom i somras, nämns två projekt som enligt tidplan skulle ha produktionsstartats under det tredje kvartalet: "Unité" i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm och "Cykelfabriken" i Uppsala. Inget av dessa har påbörjats, enligt Oscar Engelbert.

Det projekt som skulle ha påbörjats i det andra kvartalet, "Helix" (det ena av de så kallade Norra Tornen i Stockholm), är däremot igång, säger han.

I måndagskvällens pressmeddelande nämns även att Oscar Properties har påverkats av högre kostnader.

Vad för slags kostnader detta är eller hur mycket högre de är jämfört med tidigare vill Oscar Engelbert på grund av "tyst period" avvakta med att tala om tills niomånadersrapporten publiceras på fredag, säger han.

I en artikel i Svenska Dagbladet den 17 oktober betecknas två av bolagets projekt, 79&Park samt Kvarnholmen, som trögsålda.

Oscar Engelbert håller inte med om det:

"Nej. Tittar du hur mycket vi har sålt av de projekten ser du att det är bra siffror. Det är bara att titta online", säger han, utan att vilja gå in på när den senaste bostaden i de två projekten sålts.

Att Oscar Properties vinstvarning skickades ut så sent som klockan 23 beror enligt Oscar Engelbert på hur regelverket MAR ser ut:

"Så fort vi känner att vi har informationen klar måste vi ut med den, annars får vi börsen på oss."

Den nya helårsprognosen, minst 400 miljoner kronor i rörelseresultat före värdeförändringar i förvaltningsfastigheter i stället för minst 500 miljoner, kan ställas mot ett facit för helåret 2016 på 430 miljoner, eller 261 miljoner kronor hittills i år.

 

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.