Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-05-17

”Försäljningen av papperskassar ökade med 96 % under första kvartalet 2019”- rapport från BONGS årsstämma

wysiwyg_image

40 aktieägare representerande 38 % av rösterna klämdes in sig i ett varmt och trångt konferensrum på Malmö Live under torsdags eftermiddagen. Ordförande Christian Paulsson hälsade aktieägarna välkomna.

VD Kai Steigleder inledde sitt tal med att konstatera att 2018 var ett utmanande år för kuvertbranschen eftersom man fick uppleva en av de mest drastiska pappersprisökningarna på mycket länge. Bong har dock överlag varit relativt framgångsrika i att öka sina försäljningspriser till kunderna. Kuvertvolymerna minskade i Europa med 7 % 2018, främst orsakat av kontinuerlig digitalisering över hela Europa. Bong lyckades bättre än marknaden med en mycket lägre volymminskning om endast 3 %. Under 2018 såldes Postac LLC, bolagets ryska joint venture. Anledningen var brist på synergieffekter med övriga enheter i Bong. Köpeskillingen är fördelad över en 3-års period.

Kai Steigleder fortsatte sin redogörelse med att informera om att bolaget har gynnats av det ökade behovet av förpackningar för e-handeln. Morgondagens förpackningsmarknad kommer att bli ännu mer krävande än idag. Ämnen som intelligent förpackning, drönarleverans, återanvändning, bio-baserade förpackningsmaterial kommer att kräva mer innovativa lösningar. Samtidigt ökar efterfrågan på lätta och flexibla förpackningar eftersom e-handeln försöker undvika för stora förpackningar.

Aktiespararnas representant Victor Johansson undrade varför produkterna ofta kommer i för stora förpackningar. VD menade att Bong försöker sälja in att det är betydligt bättre att använda deras smidiga pappersförpackningar istället för stora kartonger. Nära hälften av varorna köpta online skulle nämligen få plats i köparnas brevlådor om de packades i rätt förpackning.

Victor Johansson framförde att Aktiespararna i år fokuserar på bolagens hållbarhetsarbete och undrade därför vilken som är Bongs största hållbarhetsutmaning. VD svarade att man på Bong har bedömt att de största möjligheterna att minska koncernens påverkan på miljön ligger i att göra inköp av finpapper från leverantörer med resursbas i Norden samt att vidta åtgärder som syftar till minskad förbrukning av energi och vatten samt minskad användning av miljöskadliga kemikalier.

Bong släppte sitt Q1 rapport strax innan stämman och Kai Steigleder framhöll att Bong ökade omsättningen med 2 % trots en volymnedgång för kuvertmarknaden på 4 %. Bong har en marknadsandel på cirka 20 % i Europa och därmed är man klart marknadsledande. Bolaget har nu ett positivt kassaflöde vilket har gjort att bolagets likviditet har förbättrats sedan årsskiftet. Lätta förpackningar stod för cirka 23 % av Bongs totala omsättning och ökar stadigt. Av rapporten framgick också att Bong nästan dubblade försäljningen av papperskassar. Victor Johansson undrade varifrån den kraftiga tillväxten kommer ifrån. VD svarade att flera länder är i färd med att förbjuda plastkassar och att flera butikskedjor i praktiken helt har slutat använda plastkassar.

Victor Johansson undrade om man avser att stänga någon fabrik då det framstår som det finns överkapacitet i dagsläget. VD svarade att man inte utesluter att stänga fabriker men man hoppas i stället att man tar marknadsandelar och på så vis håller uppe försäljningen.*

VD avslutade med att säga något om den närmaste framtiden. Bolaget kommer fokusera på att återfå lönsamheten genom att köra ett effektiviseringsprogram i fabrikerna. Investeringarna kommer begränsas till framtida tillväxtprojekt. Andra fokusområden kommer vara på lätta förpackningar där man arbetar för en tvåsiffrig årlig tillväxt under de kommande fem åren.

Victor Johansson uppmanade slutligen ledningspersonerna att öka sitt i dagsläget minimala aktieinnehav i bolaget. För vem ska tro på Bong om inte ledningen gör det?

Bevakare: Victor Johansson

*Efter stämman rapporterade Barometern och SVT Nyheter Småland att bolaget avser att stänga förpackningsfabriken i Nybro vilken är en av bolagets två fabriker i Sverige där knappt 50 personer arbetar.

 

Författare Bolagsbevakningen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.