Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-08-23

Förstå börsdrivaren

wysiwyg_image

Börsen tenderar att lägga stor vikt vid ekonomiska indikatorer då det ger en hint om hur ekonomin utvecklas och därmed i slutändan möjligheten för börsbolagen att kunna tjäna pengar.

Därför är det viktigt att som sparare förstå det ekonomiska nyhetsflödet och bilda sig en upp- fattning kring vad som driver bör- sen antingen upp eller ned.

Det finns otaliga indikatorer att studera och ett av de vanligaste måtten är inköpschefsindex.

Inköpschefsindex (PMI – Purchasing Managers Index) är ett populärt mått för att mäta ett lands ekonomiska välmående och är baserat på enkätundersökningar från ett stort antal bolag inom industrin där bo- lagens inköpschefer får svara på frågor kring anställningar, produktion, lagersituation, nya order och leveranser i den egna verksamheten.

Inköpscheferna befinner sig i den bästa positionen i ett bolag för att på snabbaste sätt kunna agera på förändringar i affärsklimatet och i efterfrågan på bolagets olika produkter eller tjänster.

PMI-indexet är en av de första investerarrelaterade nyheter som släpps varje månad och tenderar till att påverka börshumöret i stor utsträckning. Indexet är en så kall- lad ledande ekonomisk indikator och brukar visa åt vilket håll BNP- tillväxt och industriproduktion är på väg.

Genom att läsa av indexet kan investerare få en bättre förståelse för hur de ekonomiska vindarna blåser i respektive land. Enkelt förklarat, när indexet stiger anses det positivt för börsen då investerare räknar med att det ska leda till högre intäkter och vinster för bola- gen framöver och vice versa.

I USA finns det PMI-index för både tillverknings- och tjänsteindustrin, där det förstnämnda är det viktigare måttet vad gäller att hitta signaler kring framtida konjunkturförlopp.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.