Du är här

2017-01-26

Fortnox-budet förlängs

Visma har nått en acceptgrad på över 50 procent i budet på Fortnox. Då Konkurrensverket fortsatt granskar budet ges inget besked om det fullföljs. Accepttiden förlängs till 20 maj.

Senast 22 juli ska Konkurrensverket besluta om Vismas bud får fullföljas.

Eftersom myndighetens prövning av budet inte är klar går det i dagsläget inte att säga om Visma kommer att kunna köpa de aktier som är inlämnade i budet. Dessa aktier kvarstår därmed i Fortnox-aktieägarnas ägo så länge.

Visma fortsätter att samla accepter, utan att kunna överta ägandet av Fortnox-aktierna genom att betala för aktier som lämnats in i budet.

”Att Visma förlänger budtiden är logiskt mot bakgrund av det starka intresse som funnits hos aktieägarkollektivet att säga ja till budet” säger Åsa Wesshagen, ansvarig för bolagsfrågor på Aktiespararna.

”Det är dessvärre inte ovanligt att bud dras i långbänk som en följd av myndigheternas prövningar”, konstaterar Wesshagen.

Åsa Wesshagen säger att hon förstår de som känner oro givet att en extra bolagsstämma i Fortnox inkallats på begäran av två ägare som enligt uppgift kontrolleras av storägaren Olof Hallrup.

Oron hos de småsparare i Fortnox som tycker att budet är bra, gäller möjligheten att Hallrup - som öppet motsatt sig budet - skulle lyckas ta makten över Fortnox, trots att Visma erhållit accepter från ägare som äger 68 procent av aktier och röster.

Den extrainkallade bolagsstämman i början på maj ska bland annat behandla frågan om styrelsens sammansättning.

”Fortnox-styrelsens sammansättning påverkar av allt att döma inte Vismas intresse av att köpa Fortnox”, konstaterar Åsa Wesshagen och fortsätter: ”Några signaler som indikerat att Visma skulle dra tillbaka budet om styrelsens sammansättning skulle förändras har inte givits”.

Den sittande Fortnox-styrelsen, som rekommenderar Vismas bud, följer de takeover-regler som gäller för handelsplattformarna Nasdaq First North, Nordic MTF och AktieTorget.

Visma har lovat den nuvarande Fortnox-styrelsen att Visma, för det fall Fortnox skulle förbli listat efter ett genomförande av budet, skulle likabehandla stora och små aktieägare och i övrigt också respektera de regler som finns till skydd för minoritetsaktieägare.

Författare Åsa Wesshagen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.