Du är här

2017-08-24

Fortsatt dollarförsvagning

Dollarn fortsatte sjunka något efter svensk stängning på onsdagen, tyngd av president Donald Trumps hot om en nedstängning av staten för att få till finansiering för sitt kampanjlöfte om en mur längs gränsen mot Mexiko i ett tal på tisdagen.

Representanthusets talman Paul Ryan, sade på onsdagen att muren behövdes för att säkra gränsen, men att det inte skulle krävas någon nedstängning av staten för att bygga den.

I tisdagens tal sade presidenten också att "vi till slut troligen kommer att avsluta Nafta vid någon punkt".

Mexikos utrikesminister Luis Videgaray viftade på onsdagskvällen svensk tid bort Donald Trumps uttalande och sade att förhandlingarna kommer att fortsätta.

"Han förhandlar på sitt egna speciella sätt", sade utrikesministern på en lokal tv-kanal.

En kanadensisk tjänsteman sade att hotet inte skrämmer Ottawa, eftersom regeringen har bärgat sig för sådan turbulens. Det skriver Reuters.

Fedchefen i Dallas, Robert Kaplan, upprepade i ett tal på onsdagskvällen att han vill ha tålamod när det gäller ytterligare räntehöjningar och vänta tills det finns mer information.

Han sade också att teknologiska genombrott hindrar en stram arbetsmarknad från att leda till inflationen.

På torsdagen inleds Jackson Hole-konferensen och i morgon fredag talar både Fedchefen Janet Yellen och ECB-chefen Mario Draghi.

Dollarn handlas på morgonen vid 109:20 mot yenen och 1:18 mot euron.

Räntan på den amerikanska tioåringen handlas 1 punkt lägre än vid svensk stängning på onsdagen, vid 2,18. Som lägst nådde den 2,16 under onsdagskvällen.

För svensk del kommer arbetslöshetsstatistik för juli från SCB klockan 9.30.

Vid 13.00 håller vice riksbankschefen Kerstin af Jochnick ett anförande med titeln "Penningpolitik och inflationsmål - vikten av tydlighet och öppenhet". Nordea har spekulerat i att det möjligen kan komma besked om att Riksbanken formellt har beslutat att införa KPIF som målvariabel och återinföra toleransintervallet, nu benämnt "variationsband".

I eftermiddag, klockan 15.00, håller finansminister Magdalena Andersson pressträff om det ekonomiska läget på Harpsund. I juli räknade regeringen med att BNP kommer att växa med 2,5 procent i år och 2,3 procent 2018. Sedan dess har det kommit ett mycket starkt preliminärt BNP-utfall för det andra kvartalet, vilket fick Konjunkturinstitutet att i början av augusti revidera upp årets BNP-prognos till 3,0 procent.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.