Du är här

2018-07-18

Fortsatt säljstämpel: ”Låg värdering inget skäl till köp”

wysiwyg_image

Electrolux kom med en rapport för det andra kvartalet som i stort var i linje med förväntningarna. Aktien hade på onsdagseftermiddagen stigit med drygt 2 procent.

Morgan Stanley lyfter i en analys fram två tolkningar att se rapporten på. De som vill tolka rapporten negativt ser på ett svagt kassaflöde och en mer dämpad prognos för affärsområdena Nordamerika, Latinamerika och Australien på grund av högre priser orsakat av högre råmaterialkostnader och tullar. Dessutom var kostnadsbesparingarna mindre än väntat.

Morgan Stanley konstaterar att det varit ett tufft kvartal för Electrolux men menare att kursnedgången på 25 procent sedan årsskiftet visar att de utmaningar som bolaget möter redan finns i aktiepriset. Att guidning för rörelsemarginalen väntas bli stabil var positivt menar Morgan Stanley. Trots allt väntar sig investmentbanken att estimaten kommer ned efter rapporten.

Att estimaten väntas komma ned är även Pareto inne på liksom att aktien varit svag hittills i år. Nu räknar dock Parteo med en mer sidledes kursrörelse i aktien men med risk för kursfluktuationer. Pareto har sedan tidigare rekommendationen behåll på aktien.

Johan Eliason på Kepler Cheuvreux anser i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt att rapporten var svag även kompenserat för engångskostnader. En upplösning av ett förvärv har gjorts på 100 miljoner kronor vilket gav en positiv effekt. Det medförde att det underliggande rörelseresultatet var 4 procent sämre än väntat. Det var även något mer dämpade uttalanden kring utsikterna för det andra halvåret på en telefonkonferens. En förbättring har bytts mot att det ser stabilt ut under det andra halvåret vilket Johan Eliason tolkar som en något sämre utsikter.

Vidare konstateras att kinesisk konkurrens har fått ett starkare fäste i Europa efter att den slovenska vitvarutillverkaren Gorenje ser ut att hamna i kinesisk ägo.

Att värderingen har kommit ned ses av Kepler Cheuvreux inte som tillräckligt för köp. Men det ska ställas i relation till konkurrenterna som amerikanska Whirlpool som har liknande värdering. Analyshuset Kepler Cheuvreux har en sälj rekommendation på aktien sedan slutet av förra året.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.