Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2022-10-06

Fortsatt tung utveckling för fastighetsfonder

Fastighetsfonder fortsätter att ha det tufft på marknaden och kategorin hamnade återigen längst ner på avkastningslistan under september. Samtidigt fortsatte hedgefonder att prestera relativt väl. Det framgår av en fondanalys från Morningstar.

September var en svag börsmånad och Morningstars Sverigeindex backade 6,5%. Det globala indexet Morningstar Global minskade samtidigt cirka 6% mätt i svenska kronor.

"Bland de drygt 800 sverigeregistrerade fonderna i vår databas var det inte många som stängde böckerna för september med positiva siffor. Endast 35 fonder landade på plus. Spannet mellan den bästa och den sämsta fonden under månaden är 33 procentenheter och genomsnittsavkastningen för alla svenskregistrerade fonder landade på -5,5%". skriver Morningstars Johanna Englundh.

I topp under månaden fanns ett antal hedgefonder. I topp fanns Lynx Dynamic. Förvaltarna menar att fondens positioner i den japanska yenen samt långa position i den amerikanska dollarn gynnade utvecklingen. Även fondens korta positioner på börserna i Hongkong, Sydkorea och USA ska ha bidragit positivt.
 

Vinnarlista, FonderAvkastning %, September
Lynx Dynamic10,4%
Lynx9,9%
AuAg Silver Bullet A8,2%
Nordic Cross Bear5,7%
Elementa3,8%
Atlant Protect A2,5%
Nordkinn Fixed Income Macro Fund EUR C1,8%
Tenoris One1,4%
Handelsbanken Euro Ränta (A1 EUR)1,3%
Handelsbanken Hälsovård Tema (A1 SEK)0,8%

På förlorarlistan är nio av tio fonder inriktade mot fastighetssektorn. Den ogynnsamma makromiljön med hög inflation och stigande räntor missgynnar fastighetsbolagen som riskerar allt större finansieringskostnader då sektorn har en hög skuldsättning.

Handelsbanken presenterade nyligen en analys där man meddelar att man tror att marknadssentimentet kommer vara svagt de kommande 12-24 månaderna gällande fastighetsaktier.

"Vi bedömer att risken för tvingande nyemissioner och/eller behov av avyttringar som leder till stigande avkastningskrav fortfarande inte är helt inprisad i marknaden", resonerade Handelsbanken.
 

Förlorarlista, FonderAvkastning %, September
Lannebo Fastighetsfond Select A SEK−22,8%
Catella Fastighetsfond Systematisk C−22,2%
Lannebo Fastighetsfond A SEK−22,2%
SEB Fastighetsfond Norden A−22,0%
Länsförsäkringar Fastighetsfond A−21,8%
Carnegie Fastighetsfond Norden A−20,9%
Simplicity Fastigheter C−20,5%
Handelsbanken Norge Tema (A1 NOK)−19,9%
PLUS Fastigheter Sverige Index−19,1%
Handelsbanken Norge In Criteria (A9 NOK)−18,9%