Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-09-29

Fortum klarar sig från skräp

Finska elbolaget Fortum kommer inte att få sin kreditvärdighet sänkt efter köpet av Uniper.

Det bedyrade bolaget inför en grupp obligationsägare på torsdagen.

Kassaflöden från båda företagen kommer att hjälpa Fortum att betala av på sina skulder, sade Fortums finanschef Markus Rauramo vid en intervju med Bloomberg News i finländska Espoo.

"Detta förflyttar oss mot en effektiv användning av vår balansräkning, och det är i linje med våra mål. /…/ Det passar in väl med vår investment grade-profil - det är inget avsteg från den - och kommentarerna från kreditvärderingsinstitut bekräftar den synen", sade han vidare.

S&P Global Ratings har för närvarande betyget BBB+ för Fortum, vilket är två steg ovanför skräpstatus. Nyligen, den 22 september, varnade S&P för att en nedgradering med två steg skulle kunna bli en följd av förvärvet, och Fortum skulle då hamna på den lägsta nivå som fortfarande klassas som "investment grade".

Finländska staten äger för närvarande 50,8 procent av Fortum. Danske Bank oroar sig för att finska staten kan signalera mindre stöd till Fortum efter en affär, vilket skulle kunna innebära att Fortums kreditbetyg sänks med ännu ett steg - i så fall till skräpstatus.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.