Du är här
Förvaltaren: Det blir avgörande för småspararfavoriten

Teknik och tillväxt har under flera år varit en tacksam exponering för de som valt att investera i sektorn. Emellertid har de senaste ett och ett halvt till två åren varit allt annat än tacksamma och flera tidigare högt värderade bolag har fått se sina värderingar falla och multipelexpansionen förbytas till multipelkontraktion.
Är nedgångarna rättvisa? Hur mår sektorn i allmänhet? Hur ser framtiden ut och vilka bolag bedöms vara vinnare? Aktiespararen ställer Fredrik Stenkil, förvaltare för Swedbank Robur Ny Teknik, mot väggen.
Swedbank Robur Ny Teknik har i år gått ned med 28,42 %, vilket är sämre än det något orättvisa jämförelseindexet OMX SGI. Med det sagt ställer vi Stenkil, något hårt, mot väggen - är nedgången befogad?
”De tidigare värderingsnivåerna speglade delvis extremt låga räntor, men också en hög grad av riskvilja och spekulation. Både investerare och företagsledare drogs med i optimismen, där det i flera fall gjordes för många och för dyra förvärv på kort tid och tillväxt premierades nästan oavsett kostnad”, svarar förvaltaren och övergår sedan till hur börsläget och värderingarna är just nu, ett par veckor in på december.
”Tillnyktringen har påbörjats samt kommit en bit på vägen och i termer av värdering uppfattar vi det som ganska rimligt nu, såklart beroende av var räntan tar vägen. Med rimliga värderingar kan vi ta utgångspunkt i bolagens vinsttillväxt och där har den stora majoriteten av portföljens innehav fortsatt gå från klarhet till klarhet trots omvärldsfaktorer. Av portföljens innehav är 90% lönsamma och stora majoriteten skuldfria, så förutsättningarna är goda.”
Inflation och ränta är två begrepp som karaktäriserat ett tumultartat 2022 och kommer högst sannolikt fortsätta karakterisera 2023. Betyder detta ett bra eller dåligt börsår?
”Vi tror på ett bra år för stock picking när en svagare konjunktur avslöjar vilka bolag som har badat med eller utan badbyxor. Självfinansierande bolag med bra produkter och tydligt värdeskapande för sina kunder blir vinnare”, säger Stenkil och förtäljer sedan att han och hans medförvaltare ser tecken på att inflation och räntor rullar över.
”Flera datapunkter talar för att detta, men vi lägger begränsat fokus på sådana prognoser. Makroekonomin och geografin ligger mer i bakgrunden när vi funderar på vilka enskilda bolag som kommer lyckas växa med ökande marginaler och i vilka bolag vi ser värderingsuppsida. Fonden har ju dessutom ett huvudsakligt fokus på små och medelstora bolag i Sverige och Norden, även om vi har möjlighet att investera upp till 40 % i bolag utanför Norden.”
Fondens näst största innehav är Fortnox, som de senaste tre åren haft en imponerande resa. I år har aktien stått sig relativt starkt, men Stenkil ser det som välförtjänt då bolaget levererat goda resultat.
Fortnox
”Bolaget var på rätt plats vid tidpunkt för skiftet till mjukvara i molnet och har sen dess förvaltat möjligheten mycket väl med ett starkt fokus på enkla och smidiga lösningar för kunden. Trots produktens ’måste ha’-karaktär betalar snittkunden bara 223 kr per månad. Vi tror snittbetalningen kan ha en uppsida dels från eventuella måttliga prishöjningar, dels från breddat användande bortom bokföring, till exempel faktura-tjänster, löner eller betalningar.”
Embracer
Ett annat innehav som fonden har är Embracer Group, med VD Lars Wingefors. Bolaget har varit en vinnare av dels låga räntor, dels ett högt aktiepris (för förvärv). Nu möter de dock mer motstånd. Stenkil berättar att även han och hans medförvaltare ser utmaningarna som ligger framför det uppskattade gamingbolaget.
”Efter ett pärlband av spelsläpp som inte sålt tillräckligt har marknaden börjat ifrågasätta modellen med frihet under ansvar för utvecklingsstudios samtidigt som kassaflödet har tyngts av rörelsekapital och investeringar. Nyckeln blir därför att motbevisa på dessa punkter”, säger förvaltaren och lyfter sedan fram det kommande Dead Island 2 som ett extra viktigt spelsläpp.
”De senaste två släppen, ’Goat Simulator 3’ och ’Evil West’ ser åtminstone lovande ut, men det stora testet blir släppet av ’Dead Island 2’ i april följt av flera andra viktiga spel under 2023. Det finns viss logik i en särnotering av guldkornet Coffee Stain, även om det togs emot med skepsis från marknaden, men att återvinna förmågan att använda aktiekursen till förvärv kommer framför allt ske genom leverans av starka siffror.”
ChemoMetec
Dels faktura- och bokföring, dels gaming och brädspel. Fonden har även en exponering mot hälsa och detta delvis med en större position i danska ChemoMetec.
”ChemoMetec säljer cellräknare och har haft explosiva försäljningsframgångar till läkemedelsutvecklare, där cellterapi varit den främsta drivaren. Cellterapi handlar om att hjälpa kroppens eget immunförsvar att bekämpa sjukdomar och det är svårt att inte fascineras av hur snabbt vetenskapen utvecklas”, berättar investeraren och lyfter bland annat fram bolagets starka bruttomarginal.
”ChemoMetec är marknadsledare inom denna nisch tack vare att deras maskiner räknar snabbare och med lägre variation än konkurrenternas. Inte särskilt konjunkturberoende, skalbart med bruttomarginaler över 85% och stark kostnadskontroll. Den typen av karaktärsdrag ihop med höga inträdesbarriärer från många år av kundnära utveckling är varför hälsa är en stor exponering i Ny Teknik.”