Bli medlem
Bli medlem
lakareutangranser

Du är här

2022-09-30

Förvaltaren: Vikande tillväxt börsens tydliga huvudfiende

Carl Sundblad som förvaltar fonderna Cliens Småbolag och Cliens Micro Cap menar att bolagen fortsatt är förvånansvärt positiva gällande utsikterna framöver. Däremot är förvaltaren något mer avvaktande gällande hösten och vinterns utveckling. Det säger Sundblad i en intervju med Placera.

”Bolagen är fortfarande förvånansvärt positiva. Sen vet vi från tidigare konjunkturförändringar att bolagen har en tendens att se inbromsningen ganska sent. I många fall är orderböckerna på rekordnivåer. Det räcker att en del av det materialiseras för att klara sig ganska bra i denna inbromsning”, säger Sundblad.

Gällande börsutvecklingen under hösten och kommande år menar Sundblad att det självklart är svårt att ha en prognos på hur kriget utvecklar sig. När det gäller coronapandemin menar förvaltaren att marknaden blickat förbi denna och det finns signaler om att komponentbristen inte är lika allvarlig längre samtidigt som fraktpriser sjunker.

"Jag tror att vi under nästa år kommer vara mindre bekymrade över inflationen och i förlängningen också de stigande räntorna. Det kommer dock vara några jobbiga vintermånader”.

När det gäller inflationen tror Sundblad att den till stor del beror på pandemin och åtgärderna man införde under perioden. Förvaltaren tror inte att inflationen kommer ligga kvar på samma höga nivåer under lång tid framöver.

Framöver menar Sundblad att man bör vara försiktig när det gäller konsumentrelaterade bolag. Stigande bolåneräntor och elräkningar har inte slagit igenom hos hushållen där framförallt räntan kommer ha en dämpande effekt.

”I en situation där vi hade tre oroshärdar är det svårt för börsen att fokusera på en tydlig oro. Nu tror jag att vi under andra halvåret kommer att fokusera på en tydlig huvudfiende för börsen, vilket förmodligen blir den vikande tillväxten. Det tycker jag ligger i kurserna”.

Cliens Småbolag, största innehavPortföljvikt, %
AAK4,15
Beijer Ref3,91
Trelleborg3,83
Addnode Group3,64
Addtech3,54