Du är här

2018-02-26

"Förvärvet kan förändra hela branschen"

wysiwyg_image

Gruvbolaget Lucara Diamonds förvärv av diamanthandelsplattformen Clara har potential att förändra hela diamantbranschen. Förhoppningen är att andra aktörer, både producenter och köpare av rådiamanter, snabbt ska inse systemets fördelar och ansluta sig.

Det säger Lucaras nya vd Eira Thomas till Nyhetsbyrån Direkt.

"För gruvbolagens del ger Clara en möjlighet till att få bättre betalt för sina rådiamanter. Samtidigt ökar flexibiliteten för köparna, som bara behöver köpa exakt de diamanter de vill ha. För båda parter blir det ett jämnare kassaflöde, lägre kostnader för lagerhållning och större effektivitet i hela leveranskedjan från gruva till juvelerare", säger hon.

Lucara Diamond meddelade tidigt på måndagen att vd William Lamb avgår efter tio år i bolaget och ersätts av Eira Thomas, styrelseledamot och en av bolagets grundare. Samtidigt meddelades att bolaget köper Clara Diamond Solutions, en digital plattform för handel med rådiamanter som Eira Thomas varit med om att utveckla. Betalning sker med egna aktier för upp till motsvarande 375 miljoner kronor.

Clara beskrivs som en kommersiellt skalbar digital plattform, som använder algoritmer för att matcha produktionen av rådiamanter med efterfrågan på slipade diamanter på en sten-för-sten-bas.

Detta står i stark kontrast till dagens handel med rådiamanter, som innebär att köparna vid månatliga försäljningar tvingas köpa hela "paket" med stenar - och därmed blir ägare även till diamanter de inte är intresserade av. Dessa säljs på en andrahandsmarknad, vilket enligt Lucara innebär ökad osäkerhet, ineffektivitet och ett ojämnt kassaflöde för alla inblandade.

Fram till för bara några år sedan höll de största gruvbolagen, i synnerhet marknadsledande De Beers, köparna i mycket strama tyglar. Köparna såg sig då mer eller mindre tvingade att köpa färdiga paket till bestämda priser om de ville behålla sin auktorisation. Mot bakgrund av de problem branschen gått igenom de senaste två till tre åren har villkoren dock mjukats upp något.

Någon oro för att den ibland konservativa diamantbranschen ska ställa sig skeptisk till den ytterligare förändring Clara innebär, visar Eira Thomas inte.

"Jag tror inte det. Vi betraktar utvecklingen som oundviklig. Tidigare existerade inte de tekniska redskapen, men nu finns de på plats och det är inte en fråga om det ska hända, utan när. Leder inte vi utvecklingen, kommer någon annan att göra det", säger hon.

Clara har testats virtuellt, men också fysiskt med rådiamanter värderade till 6 miljoner dollar. Resultaten visar att över 20 procent av diamanternas värde kan frigöras genom att använda Clara i stället för dagens system, en premie som alla aktörer ska kunna få en del av. För Lucara ligger attraktionen alltså bland annat i väntat högre försäljningspriser, men också i att Clara får intäkter i proportion till hur mycket som säljs via plattformen.

"Jag tror att Clara kan bli extremt värdefull för Lucara. På sikt kan plattformen komma att generera kassaflöden som kan jämföras med gruvverksamhetens.", säger Eira Thomas.

Initialt kommer en del av Karowes produktion att säljas via Clara till anslutna köpare. Tanken är dock att fler intressenter på båda sidor ska ansluta sig.

"När det blir uppenbart att Lucara får bättre betalt kommer fler producenter att vilja komma ombord. Starkast tryck tror jag dock vi kommer att se från köparna, som nu får möjlighet att första gången köpa precis de stenar de vill ha. Det är en game changer", resonerar vd:n.

Utöver köpeskillingen, varav drygt hälften är beroende av att vissa milstolpar uppnås, erhåller Claras ägare och intressenter 20 procent av ebitda-resultatet up till 25 miljoner dollar årligen under tio års tid. En av dessa intressenter är Eira Thomas själv, som därmed befinner sig på båda sidor om transaktionen.

"Priset har fastställts genom en konkurrensutsatt process", betonar hon.

Förvärvet har godkänts av de oberoende medlemmarna i Lucaras styrelse, framgår det av morgonens pressmeddelande.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.