Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-02-03

Fritt fall på kinesiska börsen

wysiwyg_image

Två tredjedelar av de 500 aktierna på Shanghaibörsen rasade maximala 10 procent under natten mot måndagen.

Sättningen summerades till 7,9 procent i det breda CSI 300-indexet som reflekterar de 300 största börsbolagen i Kina. Värdet som raderades ut uppmäter motsvarande omkring 4.100 miljarder kronor.

Risken för att det omfattande coronavirusutbrottet ska vålla ytterligare inbromsning i den kinesiska industrin när arbetskraften tvingas stanna hemma och efterfrågan stoppas upp när konsumenter inte går till affären har blivit en kallsup för investerare, särskilt med tanke på att den kinesiska konjunkturen redan innan utbrottet hade försämrats.

329 av 500 aktier rasade 10 procent i Shanghai Composite och den bilden var också helt överförbar på Shenzhen, där den mer teknikfokuserade börsen finns. Också här stängde 329 aktier av 500 maximala 10 procent ned.

Kinas myndigheter beslöt i förra veckan att förlänga börsernas helgstängning över firandet av det kinesiska nyåret, vilket innebar att ännu fler dagar av negativ utveckling samlades ihop innan öppningen.

Maxgränsen på 10 procent medför att det fortsatt kan finnas fallhöjd kvar i de kinesiska marknaderna, där de aktier som i andra änden noterades på maximala ökningen på måndagen samtliga var läkemedels- och medicinteknikbolag.

Shanghai Composite stängde på minus 7,7 procent och teknikfokuserade Shenzhen Component stängde 8,5 procent ned.

Noterbart är att Hang Seng i Hongkong, som höll öppet från onsdagen i förra veckan, var 0,1 procent upp. I Tokyo backade Nikkei 1,1 procent.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.