Bli medlem
Bli medlem
lakareutangranser

Du är här

2021-11-01

G20: NÅGOT BLANDADE ÅSIKTER OM ÅTAGANDEN VID ROM-MÖTET - FT

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Ledarna inom G20 åtog sig vid mötet i Rom i helgen om att verka för att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader. Det var första gången som det målet har nämnt i en slutkommuniké från G20, rapporterar Financial Times.

Ledarna enades också om att upphöra med internationell finansiering av kolkraft, men de kunde inte enas om att sluta använda kol i de egna länderna.

"Jag tycker att vi gjorde rimliga framsteg vid G20 när allt kommer omkring. Men det är inte tillräckligt", sade Storbritanniens premiärminister Boris Johnson vid en presskonferens på söndagskvällen.

Johnson, som står värd för COP26, påpekade att "åtagandena, om än välkomna, är droppar i ett snabbt uppvärmande hav".

USA:s president Joe Biden sade att det var en "besvikelse" att Ryssland och Kina "i grunden inte var där i termer av några åtaganden för att hantera klimatförändringen".

"Folk bör vara besvikna över detta; jag är själv besviken över det", sade han till journalister på söndagen.

FN:s generalsekreterare António Guteres sade att han "välkomnade" G20:s resultat men tillade: "jag lämnar Rom med ouppfyllda förhoppningar – med de är åtminstone inte begravda".

Italiens premiärminister Mario Draghi, som var värd för G20-mötet, sade dock att mötet var en succé, och att Rom kommer att tredubbla de årliga klimatfinansieringarna.

"COP26 kommer att stå på en ganska solid grund nu. Vi har ändrat mållinjerna. För första gången har G20-länderna åtagit sig att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader… vi har en gemensam ambition nu, vilket vi inte hade tidigare", sade han.
Författare Direkt-SE