Du är här

2017-05-31

Gardells enorma Ericssonsatsning: ”Mycket kompetens”

wysiwyg_image

En pressad telekomjätte. Nu får Ericsson hjälp av Christer Gardells aktivistfond Cevian – som blir näst största ägare i bolaget. ”Vi gör bara investering om vi bedömer att det finns en potential i bolaget”, säger han till SvD Näringsliv.

Det har ryktats vara på gång. Sent på tisdageftermiddagen kom så beskedet. Christer Gardells aktivistfond Cevian har köpt in sig i Ericsson – på ett ordentligt sätt. Cevian har, enligt Nyhetsbyrån Direkt, införskaffat sig 5,57 procent av B-aktierna i storbolaget. Något som motsvarar strax över 5 procent, A-aktier inräknade, av totala aktieutbudet i Ericsson. Cevian äger dessutom omkring 113 000 A-aktier i telekomjätten.

Cevian är nu näst största ägare, sett ur ett kapitalmässigt perspektiv, i Ericsson efter Investor, enligt SvD Näringsliv. Christer Gardell har goda förhoppningar om att satsningen kommer att bli en lyckad sådan.

– Vi gör bara investering om vi bedömer att det finns en potential i bolaget. Vi tycker att Ericsson är ett bolag med mycket kompetens som man tidigare inte riktigt tagit tillvara, säger han till tidningen.

”Så kan man ta tillbaka marknadsandelar”

Christer Gardell är inne på att nye vd:n Börje Ekholms fokus på tydligt ansvar och en större portion koncentration på Ericssons kärnverksamhet kommer att ta bolaget, som har en tuff tid i färskt minne, i rätt riktning.

– På så sätt kan man ta tillbaka marknadsandelar.

Beslutet att gå in i Ericsson var inget som togs i en enkel handvändning.

– Vi har tittat på bolaget under en lång tid och köpt aktier i det, säger Christer Gardell.

Aktiekursen stormtrivs

Marknaden tycks gilla Cevians investering i Ericsson. Aktien steg omkring 2 procent efter öppningen i New York på tisdagen. När Stockholmsbörsens handel tog vid på onsdagen blev kursen snabbt nästan 5 procent starkare.

Uppgången tog sin början redan i förra veckan. Då startade snacket om att Christer Gardell träffat Ericssons ordförande Leif Johansson för att diskutera ett samarbete.

Experten: "Kan vara det bästa som kunde hända"

Analyschefen Anders Elgemyr, som bland annat är känd som skribent i Aktiespararen och som deltagare i Aktiespararnas podcast Ekonomiska Klubben, har följt Ericsson i många år. Han menar att Ericsson har varit ett bolag som inte sköts särskilt bra på sistone. Ägarbilden med Investor och Industrivärden/Handelsbanken som dominanter har satt käppar i utvecklingshjulet.

Christer Gardells intåg kan dock bli starten på en ny era för Ericsson, enligt honom.

Det här kan vara det bästa som kunde hända Ericsson, det behövs en riktig omskakning i bolaget, säger han till SvD Näringsliv, och fortsätter:

– Det har varit en osund balans med två nästan lika stora ägare och Gardell kan bli tungan på vågen. I förlängningen kan det mycket väl bli en större affär där Industrivärden säljer sin del.

Storköpet innebär även att Christer Gardell får en plats i Ericssons valberedning inför nästa års stämma.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.