Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-09-16

GENERAL MOTORS: AVISERAR PLAN SERIETILLVERKNING ELBILAR - RTRS

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den amerikanska fordonskoncernen General Motors kommer under onsdagen avisera en ny familj elbilar som kommer serietillverkas för att på allvar ta upp konkurrensen med Tesla, rapporterar Reuters.

Draget följer ett flertal tidigare initiativ för nästa fordonsgeneration med batterier i stället för förbränningsmotorer.

De framtida elbilarna ska tillverkas i en vertikalt integrerad elbilsfabrik, som ska vara jämförbar med Teslas, inuti redan existerande faciliteter i GM-hemstaden Detroit.

Bilfamiljen ska byggas kring plattformen "Ultium Drive", som innehåller fem olika körenheter och tre olika motorer. I familjen ingår allt från små- och sportbilar till stora pickupbilar.

GM tecknade i förra veckan ett uppmärksammat avtal med vätgas- och elfordonsutvecklaren Nikola, som strax efter att kontraktet offentliggjordes kritiserats för bedrägerier avseende den egna utvecklingen i en analys av blankarfirman Hindenburg som fått aktien att rasa.

Under avtalet framgår dock att GM kommer utveckla och designa egna eldrivlinor snarare än att köpa från leverantörer, trots att detta kunde ha medfört skalfördelar. Detta kan vara ett tecken på att GM i stället ser interna skalfördelar i att kunna integrera och kombinera inom ramen för produktionen av de olika modellerna i elfordonstillverkningen under eget varumärke, skriver Reuters.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.