Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-06-05

Genuint intresse för solenergi präglade Soltechstämman

wysiwyg_image

Solenergi är hett, både bland småsparare och institutioner. Globalt expanderar solenergi i en enorm takt.

Fler ägare än någonsin tidigare, ett 40-50-tal, trotsade rekordvärmen för att närvara på Soltechs årsstämma. Att intresset för Soltech är stort hos småsparare märks också genom ett stadigt växande ägarantal.

De 2 500 aktieägarna som fanns innan den senaste nyemissionen utökades därefter till 5 600 stycken. Idag har Soltechs inte mindre än 15 000 ägare.

Vd Frederic Telander berättade om SolTechs gångna år och dess produkter som är designade både för att tillfredsställa ögat och för att fylla sin funktion.

Kina är överlägsen världsledare inom solenergi. Därför vill många svenska solföretag få en kinesisk partner och därigenom skaffa sig den finansiella styrka som krävs för en satsa fullt ut och kunna ta del av den starka tillväxt som är i branschen.

Kina har idag 130 GW, USA runt 60 GW (Kina passerade USA 2009 trots att president Barak Obama ville att USA skulle behålla den ledande ställningen), Japan 45 GW och Tyskland 43 GW. Tyskland har högst andel solenergi i Europa både totalt och per person.

Prognoserna för Kina är att på tre år gå från 130 GW till 250 GW.

Under fjolåret ökade solenergin i världen med 100 GW, varav Kina stod för 52 GW.

SolTechs obligationer, som löper med 8,75 procents ränta, är säkrade genom kinesiska ordrar.

”Dessa orders bara väntar på att Soltech ska få in pengarna från obligationerna”, sa vd på stämman.

Under frågestunden, efter vd:s stämmoanförande, haglade frågorna från många vetgiriga och kunniga ägare.

Flera av aktieägarna hade själva byggt solenergi-anläggningar eller hjälpt andra att installera solceller på taket. Andra stämmodeltagare hade erfarenhet av att ha bildat föreningar för alternativ energi, såsom exempelvis solkraft.

Mot bakgrund av att SolTech, såväl genom nyemission som via obligationer, tagit in mycket kapital och idag har en kostnadseffektiv organisation, ställde Aktiespararnas Christopher Ödmann frågan:

När kommer resultaten att visa sig? Kommer Soltech passera break-even i år eller först under kommande år?

Vd påminde om att Soltech gör stora investeringar. ”Jag kan inte säga 2018 eller 2019, men allt rullar på”.

Christopher Ödmann fyllde i: "Behöver ni nyrekrytera de kommande åren för att fylla de åtaganden ni har gjort? Och hur mycket pengar lägger företaget idag på marknadsföring"?

Svaret från vd var "ja", men att det är svårt att bedöma exakt eftersom Soltechs partner håller i de mesta när det gäller nyanställningar och marknadsföring.

Vid sidan av Sverige och Kina, vilket kunde bli det tredje landet som SolTech etablerar sig i?

Vd, svarade: ”Vi finns i andra länder, men det mest intressanta landet i Europa är Tyskland. Deras satsning på solenergi är ledande i Europa”!

Viktiga stämmobeslut gällde dels nyemissionsbemyndigande och dels ett incitamemtsprogram. Det sistnämnda programmet inbjuder alla anställda att delta.

Författare och bevakare: Christopher Ödmann

wysiwyg_image

Bildtext: Solenergi är ett hett ämne. Då Soltechs årsstämma dessutom hölls en majdag då temperaturen nådde rekordnivåer var det tur att stämman hade förlagts till de svalt tempererade lokalerna hos Stockholm OMX Nasdax!

Författare Bolagsbevakningen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.