Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-03-13

Ger IT-bolaget säljrekommendation: ”Förstår inte kursstyrkan”

wysiwyg_image

Den senaste tidens kursstegring i Tietoaktien är svårbegriplig: direktavkastningen är visserligen hyfsad och på sikt hägrar högre tillväxt, men bolaget fortsätter att växa knackigt inom nyckelområdena Industry Solutions och Cloud Services.

Det skriver Nordea om IT-bolaget, där aktivistfonden Cevian är största ägare med 15 procent, och där banken har övergivit sitt tidigare behållråd till förmån för "sälj" på måndagen med riktkursen 28 euro.

"Vi medger att Tieto har en potential att växa snabbare organiskt, men inga tecken syns ännu på att det håller på att hända, med bara 1 procents organisk tillväxt i det fjärde kvartalet och 3 procent 2017", skriver Nordea.

För innevarande kvartal väntar sig banken negativa kalender- och valutaeffekter, varför aktien betecknas som "fullvärderad". P/E-talet för Nordeas 2018-estimat anges till 19,4 på rapporterad nivå (analysen släpptes före tisdagens börsöppning) eller 16,5 på justerad, men då Tieto har guidat för eviga omstruktureringskostnader anser banken det obefogat att använda sig av justerade multiplar.

Beträffande det färska förvärvet av Avega, som konsoliderats från och med december, väntar sig Nordea att det kommer att stå för cirka halva ökningen av Tietos rörelseresultat under 2018.

Tieto var ned nästan 4 procent till 295:20 kronor (motsvarande 29 euro) vid halv fyra-snåret på tisdagen. Nedgången innebär att värdet på Cevians innehav under dagen har minskat med drygt 130 miljoner.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.