Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-03-23

Global brist försämrar produktionen

wysiwyg_image

Den globala bristen på halvledare kommer att ha en "betydande" påverkan på Volvos tillverkning under det andra kvartalet. Störningarna förväntas ha en negativ inverkan på intjäning och kassaflöde.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Under inledningen av det andra kvartalet kommer koncernen att genomföra stoppdagar i sin globala verksamhet för tillverkning av lastbilar. För närvarande beräknas dessa uppgå till totalt mellan två och fyra veckor beroende på produktionsanläggning. Därutöver förväntas störningar påverka även övriga affärsområden, skriver Volvo.

Den globala försörjningskedjan för såväl halvledare som för andra komponenter är för närvarande mycket instabil och osäkerheten om utvecklingen är stor, påpekar Volvo, Nyhetsbyrån Direkt.

*Halvledare är material som inte leder elektrisk ström lika bra som en ledare, men inte heller utesluter strömledning som en isolator. De grundläggande materialen i de flesta moderna elektroniska apparater är halvledare. Ett rent halvledarmaterial som till exempel kisel leder ström genom termiskt exciterade elektroner.

I skrivande stund är B-aktien ner 7 procent för dagen och handlas till 217 kronor. 

Författare Redaktionen