Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-04-29

Göran Persson föreslås till ny ordförande i Swedbank

wysiwyg_image

Valberedningen i Swedbank kommer att föreslå Göran Persson till ny styrelseordförande i banken.

Det framgår av ett pressmeddelande som skickades ut på söndagen.

"Vi är väldigt glada över att kunna föreslå före detta statsminister Göran Persson till posten som ny ordförande för Swedbank. Göran har en imponerande meritlista, ett brett internationellt kontaktnät och erfarenhet av finansiell verksamhet", citeras valberedningens ordförande Lennart Haglund i pressmeddelandet.

Göran Persson, som var finansminister 1994 - 1996 därefter statsminister fram till 2006, är ordförande i LKAB och sitter Ålandsbankens styrelse.

Han kommer att lämna de uppdrag som behövs för att han ska kunna fullgöra sitt uppdrag i Swedbank på bästa sätt om och när han väljs till ordförande, skriver banken.

"Nu fortsätter valberedningen arbetet med att förstärka styrelsen i Swedbank. När vi kan presentera ett fullständigt förslag kommer vi att be styrelsen kalla till en extrastämma, fortsätter Lennart Haglund.

wysiwyg_image

Den 5 april kom beskedet att Lars Idermark lämnade ordförandeposten med omedelbar verkan

Aktiespararna har tidigare föreslagit Göran Persson som ordförande.

– Jag tycker att det är ett bra förslag givet omständigheterna. Det vill säga att det är en kandidat som de stora ägarna har stort förtroende för. Det är en person mer lång och gedigen erfarenhet från att hantera kriser och som dessutom har erfarenhet från den finansiella sektorn. Till det har han ett internationellt kontaktnät, säger Aktiespararnas vd Joacim Olsson till SvD.

Joacim Olsson konstaterar att ett hårt jobb väntar Göran Persson om blir vald till ordförande.

– Det kommer att krävas att hans ordförandeskap kompletteras med tydlig sakkunskap i penningtvättsfrågor och liknande. Det räcker inte med att du är en handlingskraftig person det måste finnas expertkunskap runt styrelsen, säger Olsson till SvD.

Redaktionen/Direkt

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.