Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-05-08

Götenehus satsar på hyresrätter

Götenehus redovisar sitt bästa resultat någonsin, men räknar med färre leveranser 2019

Götenehus årsstämma hålls i Götene på Götenehusfabriken. Innan stämman fick alla aktieägare möjlighet att gå en rundvandring i den nya fabriken som bygger prefabricerade hus. Ett 20-tal aktieägare följer med på rundvandringen som avslutas med en fika innan stämman.

VD Hans Classon berättar att Götenehus har sin högsta soliditet sedan företagets grundades 1931, hela 37,5 % . Målet för soliditeten är 25 %. En rörelsemarginal på 7,9 % och ett rörelseresultat på 79 MSEK.

Byggandet av flerfamiljshus har fördubblats på marknaden och här finns Götenehus med och konkurrerar. Tidigare år har normen varit att byggandet går ner 10 % vilket man räknar med för 2019. Götenehus svänger strategin från småhusbyggare till bostadsbyggare och har startat fastighetsbolaget Trähusstad AB under 2019. Har dessutom förvärvat Swebostad AB under 2018 för att stärka produktutvecklingen. Gemensamt för produkterna är att dessa byggs i trä och skapar hållbarhet för kunden.

Götenehus har under det gångna året satsat på marknadsföring genom att man har lagt mycket pengar på kataloger. Huvudkatalogen har 37 olika hustyper. Dessutom har man satsat på digitaliseringen genom funktionen Bygga online.

Frågor till VD från aktieägare:

Aktiespararna ställer frågan om hybridstämma och Clas berättar att detta är något man inte har funderat kring men ska ta till sig frågan.

Aktiespararna ställer frågan om man har mätt kundnöjdhet med tanke på att detta är företagets mål. Att ha marknadens nöjdaste kunder. Vd svarar att detta ska presenteras på nästa årsmöte då de stora konkurrenterna har fullständig koll på sina NKI index som det heter.

Hur ser det ut att hitta bra tomter? Det finns en stor risk i att köpa tomter, men viktigt att köpa i storstäderna Stockholm, Malmö och Göteborg.

Hur ser marknadsandelen ut för Götenehus? Götenehus har ca 5–10 % av marknadsandelarna och här finns mycket potential.

Clas Hansson kliver av som VD efter många år och blir styrelseordförande. Andreas Gustafsson med mångårig erfarenhet tar över som VD.

Utdelningsförslag

Styrelsen föreslår en utdelning på 0;15 kr per aktie som bifölls av stämman. Styrelsen menar även att det inte påverkar soliditeten i bolaget.

Skribent och bevakare: Katarina Ikonen

Författare Bolagsbevakningen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.